No descuidis els ronyons!

Maria Dolors Villanueva

6 de novembre, 2003

El cos té determinats òrgans d'eliminació que, si no els cuidem, poden acumular residus i, per tant, obstruir-se o sobrecarregar-se . Els ronyons, els pulmons, els intestins o la pell en són alguns. En aquest article ens centrarem en els ronyons, un dels que pot sofrir més abusos

Per mantenir en bona forma els òrgans d'eliminació són imprescindibles una bona nutrició i uns hàbits alimentaris saludables. Practicar un exercici físic moderat i evitar el consum continuat d'alcohol, tabac, greixos saturats i sucres refinats forma part de les normes sanitàries que contribuiran a no irritar i a no malmetre aquests òrgans, sobretot en persones amb predisposició hereditària.

Com funcionen els ronyons?

Aquests òrgans amb forma de mongeta estan situats als dos costats de la columna vertebral, i mesuren aproximadament 11 centímetres de llarg. La funció que tenen és la de filtrar els fluïts corporals, que es composen d'electrolites com sodi, potassi, magnesi, calci, clor i una llarga llista d'altres substàncies. Actuen com a grans reguladors de l'organisme i en mantenen constantment l'equilibri químic.

En cada ronyó hi ha aproximadament un milió d'unitats diminutes anomenades nefrones que passen per sota de vasos sanguinis. Les nefrones són tubs de filtració que drenen els elements sòlids dels vasos sanguinis (excepte els glòbuls vermells) que seran rebutjats per l'orina.

També extreuen un gran volum d'aigua de la sang a l'orina, i a la inversa; de la mateixa manera que el sucre, la sal i els àcids tornen dels filtres als vasos sanguinis, mentre que l'orina excreta els residus i les substàncies estranyes.

Per tot això, cap altre òrgan del cos no pot sofrir tants abusos com els ronyons. Hi ha molts medicaments que poden afectar-los si es fan servir irresponsablement o durant llargs períodes de temps, com la fenacetina i l'aspirina, utilitzades per combatre els mals de cap i altres neuràlgies. A banda, la ingestió d'esteroides pot augmentar la quantitat d'oxalats i fosfats i provocar-nos càlculs renals.

Aliments que els perjudiquen

En temes estrictament dietètics, si els ronyons no són forts i eficients hem d'evitar l'abús d'aquells aliments que puguin irritar-los com el pebre, la mostassa, el vinagre, el te o el cafè. Tampoc no és recomanable beure durant els àpats.

Hem de tenir en compte que si cuinem amb poca sal no tindrem una sensació de set intensa i, a més, que les amanides fresques hidratants ajuden a fi que el ronyó no se sobrecarregui. En canvi, fora d'hores sí que resulta convenient beure molta aigua, pel cap baix un litre i mig, i millor si és mineromedicinal bicarbonatada sòdica.

Tot i que el consum d'hortalisses i verdures és molt positiu per al ronyó, cal evitar determinats vegetals com els bolets, la coliflor, els espinacs, els espàrrecs, els pèsols, les llenties i les faves, sobretot si tenim càlculs renals.

Què cal menjar per ajudar-los?

En cas de càlculs renals, és recomanable beure dos litres i mig de líquid al dia (excepte si el metge ho contraindica). I si l'origen dels càlculs renals és l'augment d'àcid úric a la sang, les infusions de romaní són molt beneficioses, així com les fruites i verdures que alcalinitzen l'orina (vegeu quadre).

Hi ha altres productes positius per als ronyons, com la ceba (extraordinàriament beneficiosa, perquè ajuda a eliminar la sal), l'api, el cogombre i el pebrot, que són les hortalisses diürètiques més recomanables.

Les fibres i els productes integrals també són convenients, ja que arrosseguen les sals biliars, sals de calci que (sobretot en el cas de la litiasi càlcica) han de mantenir-se controlades.

Pel que fa a les proteïnes, cal mantenir-les al mínim. Juntament amb les verdures i les hortalisses, la carn, el peix, els ous i el formatge ens en subministren les necessàries i, en el cas dels vegetarians, ho fan els productes substitutius, com ara el tofu.

Per això, en la prevenció i tractament de les malalties renals una de les opcions és la dieta lactovegetariana; però, en qualsevol cas, una dieta mediterrània equilibrada ens proporciona la quantitat ideal de proteïna animal diària (que són 120 grams en cru, repartits entre el dinar i el sopar).

Consells per a la dieta

Com a norma general, la millor manera de començar el dia és esmorzar fruita i llet, amb fruita seca o bé muesli.

Els menjars poden consistir en una amanida a base de verdures i hortalisses tendres, amanides amb oli d'oliva i suc de llimona. O qualsevol aliment de tipus midonós, com les patates, l'arròs, el pa integral o altres productes de blat integral.

També ens beneficiarà molt una dieta de fruita, un dia a la setmana.

I, per últim, és aconsellable vigilar amb les dietes estrictes i els dejunis, que afavoreixen la deshidratació i, en conseqüència, sobrecarreguen el ronyó.

Grups d'aliments amb residus àcids i alcalins

Residus àcids

- Carn
- Gra integral
- Formatges
- Gerderes silvestres
- Prunes

Si en fem una ingesta elevada, sobrecarreguem el ronyó: la sang té més residus i, per tant, ha d'augmentar la tasca de depuració. L'acidesa afecta la sang, l'orina i el metabolisme en general.

Residus alcalins

- Llet
- Vegetals
- Fruita (excepte gerds i prunes)

Augmenten el PH (índex d'acidesa) de l'orina i, per tant, alcalinitzen.

Neutres

- Sucres
- Greixos

l'autor

Maria Dolors Villanueva

Dietista i nutricionista

Diplomada en Infermeria (UAB). Postgrau en Dietètica i Nutrició (Escoles Universitàries Gimbernat)

més informació

afegir la revista a les RSS

Utilitzem cookies de tercers per recollir informació sobre les seves visites i el seu ús de la nostra web. En cas de continuar navegant per aquesta web entendrem que accepta l'ús d'aquests dispositius. Més informació: Política de Cookies

GTranslate