L'oligoteràpia: Reforça el teu cos abans no arribi el fred

Maria Dolors Villanueva

11 de novembre, 1999

Carregar les piles abans que acabi l’estiu per estimular el sistema immunitari i enfortir l’organisme de cara a la tardor ens permetrà combatre eficaçment els refredats i les grips que el posen a prova en aquesta època. Per aconseguir-ho podem recórrer a mitjans naturals com l’oligoteràpia, a la ingestió de determinats aliments i a la fitoteràpia, la utilització de plantes amb propietats terapèutiques.

L'oligoteràpia és una branca de la medicina que consisteix a potenciar la ingestió de minerals que el cos té en petites quantitats. Al cos n'hi ha una gran varietat i alguns són nutrients essencials, components de molts sistemes enzimàtics de l'organisme. Entre els que formen les reserves corporals hi ha alguns que es troben en grans quantitats, com el calci, el magnesi, el fòsfor, el potasi i el sodi. D'altres hi són presents en petites quantitats que són necessàries per al bon funcionament de la cèl·lula, com el ferro, el zinc, el cobre, el iode, el fluor, el seleni i el crom. Alguns altres minerals com el manganesi, el molibdè, el silici i el vanadi també formen part de l'organisme tot i que el seu paper encara no és del tot clar. Els anomenats oligoelements essencials són en tots els éssers vius en una concentració constant per sota del 0,01% del pes del cos en sec, és a dir, sense comptar els líquids.

Tots ells contribueixen positivament, en major o menor grau, a reforçar el sistema immunitari. Compleixen dues funcions importants: una de bioquímica, com a part de l’estructura de les cèl·lules, i una de metabòlica, perquè permeten i acceleren les reaccions químiques (catalitzadores). Per exemple, el seleni és un poderós antioxidant que afavoreix les reaccions enzimàtiques amb l'augment de les defenses, com també ho fan el iode i el níquel. El zinc també és important perquè si ens en manca, disminueix l’activitat en el tim, la glàndula de la tiroides, i per tant hi ha una baixada de defenses.

Aquests minerals podem obtenir-los amb el peix, els cereals integrals, els vegetals verds frescs, els fruits secs, la fruita i la carn.

El mineral més important: el ferro

El cos d'un home adult conté uns 4 grams de ferro, aproximadament. L'organisme en processa uns 35 mil·ligrams (mg) al dia, una quantitat molt més gran que la que podem assimilar mitjançant la dieta (dels aliments ingerits n'absorbim el 10%, tot i que existeixen factors que poden augmentar-ne l'absorció, com l'àcid ascòrbic o vitamina C i la presència adequada de calci).

El paper que juga el ferro en el nostre organisme és primordial, perquè forma part de l'hemoglobina, les ferroproteïnes que actuen com a transportadores d'oxigen molecular. També ajuda en el mecanisme d'oxidació, necessari per a la síntesi de grans molècules en totes les cèlules del cos.

Una suplementació de fosfat de ferro, que és fàcilment absorbible, pot curar una infecció respiratòria en les primeres fases.

Els símptomes de deficiència de ferro abracen l’anèmia, la fatiga, la debilitat, la disminució dels limfòcits i, sobretot, un baix nivell d’hematies i hemoglobina a la sang.

El ferro es troba en una gran varietat de fruits secs, en les carns vermelles (bou, xai i pollastre) i concretament en les vísceres, en els rovells d’ou, en el peix, el marisc, la mongeta verda, els pèsols, les fulles verdes, la patata, els cereals en flocs, el pa blanc i l’arròs.

La ingestió de vitamines i la fitoteràpia

La vitamina C té un efecte immediat sobre la immunitat, ja que si ens en manca, disminueix la mobilitat de les cèl·lules fagocitàries, que són defenses del sistema immunitari, i en els processos infecciosos s’oxida més vitamina C. Quan es donen infeccions de repetició és necessari prendre-la, perquè segur que ens ajudarà a millorar.

La riboflavina o vitamina B, que trobem en carns i cereals sobretot integrals, té la seva importància dins la immunitat. També podem prendre-la amb suplementació de llevadura de cervesa en pols que afegirem al iogurt, una altra manera de prendre defenses per a l’intestí.

Un cop més veiem que una dieta variada és fonamental per evitar carències i reforçar el nostre organisme. Però, a més de l'alimentació, l'homeopatia i la fitoteràpia ofereixen molts altres remeis i també mesures antisèptiques preventives (vegeu el quadre de plantes medicinals).

MÉS INFORMACIÓ...
     

Confia en les plantes medicinals

L'ús de determinades plantes amb contrastades propietats terapèutiques augmenta la immunitat i ajuda a eliminar els bacteris i certs virus. Tenen, a més, un avantatge, i és que alleugen els efectes secundaris dels antibiòtics i prevenen el creixement d'altres microorganismes perjudicials que apareixen quan els antibiòtics eliminen els bacteris protectors. Tot i així, cal consultar un especialista abans d'usar aquesta mena de productes, sobretot en cas d'embaràs o si es prenen altres medicaments.

All: És un producte natural amb propietats nutricionals i medicinals notables atribuïdes als seus compostos sulfurosos. És antioxidant, antiinflamatori, redueix els nivells de colesterol i millora la circulació sanguínia.

Eucaliptus o farigola: Una infusió després de menjar ajuda a netejar el sistema respiratori. Amb la farigola també podem preparar sopa, un remei centenari que el nostre cos agrairà quan arribi el fred.

Equinacea angustifolia: Combat la infecció del sistema respiratori superior i urogenital, les infeccions causades per paràsits i els fongs.

Olis essencials: Es consideren antibacteris. Amb unes gotes en el bany calent combatrem refredats i grips. Les inhalacions de bafs afavoriran la correcta penetració de l'oli als pulmons infectats i a les vies nasals.

l'autor

Maria Dolors Villanueva

Dietista i nutricionista

Diplomada en Infermeria (UAB). Postgrau en Dietètica i Nutrició (Escoles Universitàries Gimbernat)

més informació

afegir la revista a les RSS

Utilitzem cookies de tercers per recollir informació sobre les seves visites i el seu ús de la nostra web. En cas de continuar navegant per aquesta web entendrem que accepta l'ús d'aquests dispositius. Més informació: Política de Cookies

GTranslate