Fitness: de què parlem? (primer capítol)

Sergi Mateu

1 de novembre, 2003

La paraula fitness s'ha generalitzat molt en els darrers anys però no sempre tenim clar què significa ni les activitats que s'hi inclouen. Hi ha persones que l'assocïen a un estil de vida i centres que l'enfatitzen com a una nova manera de posar-se en forma. Però de què parlem realment?

La societat en la que vivim i els hàbits de vida als que estem acostumats fan que, segons l'Organització Mundial de la Salut, entre un 65 i un 80% de la població adulta sigui sedentària. No cal que tornem a insistir sobre tots els beneficis de seguir una vida físicament activa, ja que tothom sap que ha de fer exercici però, realment, un petit grup és el que ho posa en pràctica, tot descobrint com ha remès aquell mal d'esquena, com s'ha controlat la tensió arterial, com s'ha reduït aquell parell de quilets o com, de la nit al dia, ha millorat la qualitat de vida fent-nos sentir millor.

Malgrat aquesta passivitat a l'hora de practicar exercici físic, és veritat que, cada cop més, la població en general està augmentant la pràctica. Per exemple, a les dues ciutats espanyoles capdavanteres en pràctica física, Barcelona i Madrid, el 15% de la població ja practica exercici regularment (dades que s'acosten a les de ciutats com Nova York o Los Angeles). L'impuls dels Jocs Olímpics i el canvi de mentalitat de la població han fet que, en deu anys, els que fan esport pel seu compte i els que acudeixen a un centre de fitness hagin augmentat espectacularment.

El Fitness com estil de vida

El mot Fitness s'ha traduït com "estar en forma", però és molt més que això. Moltes opinions hi ha al respecte. Les més encertades i acceptades són les que asseguren que el Fitness és una filosofia de vida. No val amb estar fort, tenir resistència i gran flexibilitat, sinó que engloba tot el conjunt de la persona tractant aspectes com l'alimentació, les hores de descans, el nivell d'estrès, la manca d'hàbits tòxics i tots aquells aspectes referits a millorar la qualitat de vida. És per això, que el terme fitness ha donat pas al concepte més modern i global anomenat Wellness, on el que es busca és aquest estat de benestar global.

Supervisió constant d'un tècnic

Amb tot aquest "boom" de l'exercici, els centres de fitness han hagut d'oferir tot un ventall, prou motivador, d'activitats per tal de fidelitzar als seus clients, ja que la competència dins el sector també ha augmentat.

En l'àmbit del fitness podem diferenciar dos tipus d'activitats: les classes dirigides i les realitzades en les sales de fitness.

En tots dos casos els tècnics especialitzats s'encarreguen de portar a terme les sessions. En les sales de fitness o condicionament físic, els usuaris fan ús dels diferents aparells segons els objectius que volen assolir (amb supervisió constant), i augmenta cada cop més la contractació d'entrenadors personals que planifiquen, supervisen i segueixen tot el procés d'entrenament (també s'ofereix aquest servei fora de les sales de fitness on l'entrenador proporciona el material per treballar). El mateix passa amb les activitats dirigides, on els tècnics desenvolupen les sessions intentant adaptar l'activitat segons les necessitats dels usuaris. En aquestes segones, però, l'activitat es grupal, i depenent del tipus que es triï els materials i tractament són ben diferents. Sembla ser que la gent es fidelitza més a les activitats dirigides que assistir regularment a les sales de fitness, potser perquè son més motivadores i es fan en grup.

Activitats dirigides

En l'àmbit de les classes dirigides, en els darrers anys han sorgit amb força moltes activitats noves (la majoria per influència dels Estats Units), que sumades a les que ja existien ofereixen un ampli ventall a l'hora d'escollir l'activitat adequada. Cal tenir en compte que moltes vegades l'oferta d'un centre a un altre és la mateixa, però la diversitat de noms per denominar una mateixa activitat creen confusió i cert "temor" a l'hora de realitzar una classe amb noms tan atractius com Body Combat, Tae Bo, Cardio-box o aerokickboxing, que al cap i a la fi és el mateix tipus d'activitat.

Totes les activitats que ens arriben a Espanya han sorgit un parells d'anys abans als Estats Units, així ha passat amb el ciclisme indoor, el Body Pump i moltes altres. Podem dir que anem a remolc segons les modes que ens arriben de l'altra banda de l'oceà. Aquestes modes tenen el seu moment fort, el manteniment i la davallada si, finalment, l'activitat no arrela.

El que hem d'aclarir és que qualsevol activitat no és millor que una altra ni és la més completa per si sola, sinó que només és una forma, un recurs més, amb el que podem millorar la nostra salut i treballar una/es capacitat física en concret. Només cal que els usuaris triïn l'activitat que més s'adapta a les seves necessitats i començar a gaudir-ne. Per exemple, actualment està molt de moda el mètode "Pilates". Hi ha qui afirma que és el millor per fer exercici, però cal ser prudent amb les "modes" i preguntar als professionals de l'esport si aquella activitat és la millor per a cada cas. En aquest cas concret si el que es busca és una reducció de greix corporal o millorar la resistència cardiovascular, no es tractaria de la millor activitat, ja que se n'hauria de triar una cadiovascular, com l'aeròbic o el ciclisme indoor.

Totes les activitats persegueixen l'objectiu comú que és millorar la qualitat de vida dels practicants creant un hàbit de pràctica física regular. Això es pot assolir treballant o combinant activitats d'una o diferent família.

Al llarg d'una sèrie de tres articles explicarem amb detall les tres grans famílies on podem englobar totes les activitats existents en el mercat: les activitats cardiovasculars, les de tonificació i les de control i consciència corporal (gimnàstiques dolces).

l'autor

Sergi Mateu

Responsable de fitness de Claror Marítim

Mestre de primària especialitzat en Educació Física (MEF), Llicenciat en ciències de l’activitat física i l’esport (LCAFE), Màster instructor de ciclisme indoor (Keiser), Instructor Pilates i Entrenador Personal.

més informació

afegir la revista a les RSS

Utilitzem cookies de tercers per recollir informació sobre les seves visites i el seu ús de la nostra web. En cas de continuar navegant per aquesta web entendrem que accepta l'ús d'aquests dispositius. Més informació: Política de Cookies

GTranslate