Carla Patricia Campos: "Tothom pot memoritzar bé"

Cristian González

8 de novembre, 2008

El cervell humà amaga una gran quantitat de secrets. entre ells hi ha una notable capacitat per emmagatzemar i retenir dades. per potenciar aquesta capacitat s’han creat disciplines basades en exercicis de lectura rápida i mnemotècnia entre molts altres recursos.

En els darrers temps cada vegada són més els estudis que se centren en desenvolupar un mètode ràpid i efectiu per millorar la capacitat inherent de memoritzar dades que té el cervell de l’ésser humà.

És possible que qualsevol persona pugui desenvolupar una bona memòria?
En condicions normals tothom pot memoritzar bé, tot i que amb el pas dels anys i avançada l’edat sí que es comença a percebre una certa dificultat per guardar i recordar informació. Es pot desenvolupar una bona memòria ja que molt probablement la major part de les neurones no canvia massa amb el pas del temps. Hi ha estudis científics que han detectat que possiblement als vint anys es tingui la mateixa quantitat de neurones que als setanta. Mentrestant, cal anar-les estimulant al llarg dels anys per garantir el seu desenvolupament durant tot aquest temps.

Què significa activar la memòria a través de la utilització dels cinc sentits?
Allò que aprenem ve directament de la utilització dels cinc sentits i de la xarxa d’associacions neuronals que es formen a través de les seves interconnexions. Per tant, com més sentits siguem capaços d’utilitzar en la realització de les nostres activitats major serà la capacitat d’emmagatzemar la informació a la nostra memòria.

Quines són les premisses fonamentals per aconseguir memoritzar amb èxit?
Primer haurem de desenvolupar la capacitat de parar atenció en allò que s’està realitzant, on cos, ment i voluntat estan presents en el mateix acte. Després, cal utilitzar en aquest procés el màxim nombre de sentits i de creativitat possible amb la finalitat de formar una xarxa d’associació neuronal que permeti registrar d’una manera més efectiva la informació.

La memòria visual és una de les bases sobre les quals es fonamenta el seu mètode…
Aproximadament el 80% de tot allò que aprenem ens arriba a través del sentit de la vista, per aquest motiu tractem de potenciar-lo a través de tècniques de concentració i memorització amb la finalitat de treure un major profit a aquest important sentit. És fonamental treballar la vista per memoritzar ràpid.

Es requereix d’un temps mínim per aprendre a dominar aquestes tècniques?
Sí, però aquest fet canvia de persona a persona. Cada individu té capacitats diferents i, per tant, pot trigar més o menys a dominar aquesta tècnica. Però vull remarcar que el més important és que són tècniques molt senzilles d’aprendre i, generalment, són accessibles a tots els individus.

Una altra disciplina que vostè imparteix en els seus cursos és la lectura ràpida…
Sí. També compartim aquest coneixement molt útil en aquests dies on hem de llegir amb velocitat per feina o per lleure. Per això, treballar amb el metrònom i d’altres tècniques de memorització i concentració són tan importants per desenvolupar un nivell de lectura ràpid.

La seva metodologia té alguna relació amb les tècniques mnemotècniques?
Per descomptat. Treballem amb associacions d’idees que fan el procés de memorització més àgil i ràpid, però sobretot ens dediquem a desenvolupar noves habilitats en el procés d’aprenentatge realitzat a través de la tècnica de lectura ràpida de què parlàvem anteriorment.

CV DE CARLA PATRÍCIA CAMPOS

Carla Patricia Campos Dacosta va néixer a Brasil fa 35 anys i és titulada en Arquitectura. Ja des de l’adolescència es va dedicar a estudiar i aprendre tècniques per desenvolupar la capacitat de la seva memòria i aplicar-les en les diferents àrees del coneixement. Actualment imparteix cursos a la Universitat Autònoma amb molt d’èxit d’acceptació entre els alumnes.

l'autor

Cristian González

Llicenciat en Periodisme (UPF), Llicenciat en Història Contemporània (UB), Màster en Comunicació Empresarial Especialitat en Tecnologies Digitals (UPF).

més informació

afegir la revista a les RSS

Utilitzem cookies de tercers per recollir informació sobre les seves visites i el seu ús de la nostra web. En cas de continuar navegant per aquesta web entendrem que accepta l'ús d'aquests dispositius. Més informació: Política de Cookies

GTranslate