(C+H) x A = V

Ester Benach

8 de novembre, 2009

«La vàlua d’una persona = (Coneixements + Habilitats) x Actitud». Aquesta és la fórmula emprada per Victor Küppers per demostrar la importància que té en la vida l’actitud de cadascú. Segons Küppers, les habilitats i els coneixements sumen, mentre que l’actitud és un factor multiplicador que marca una gran diferència.

Em sento trista, esgotada… 
Intenta esbrinar per què. Pensa, calma’t, passeja, reflexiona. Potser hi ha una causa que ho provoca o potser no!

Si trobes la causa i pots actuar per posar-hi remei, aleshores ja està! Si no depèn de tu o no hi pots fer res, aleshores aprèn a acceptar-ho amb serenitat, a entendre que és el que hi ha, que les coses són així, i dedica les teves energies a centrar-te en alguna cosa diferent, actua sobre les coses que sí que pots fer i controlar.

En la vida s’ha d’aprendre a acceptar les coses com vénen, nosaltres no escollim moltes circumstàncies, senzillament passen; les grans persones són les que accepten amb més facilitat cada esdeveniment, entenen que tot el temps que perden lamentant-se és una enorme despesa d’energia que no estan dedicant a millorar la situació, i es dediquen a sortir endavant centrant-se en el que controlen. Serenitat, quina gran virtut! És molt fàcil de dir però molt difícil d’aplicar en el nostre dia a dia, és cert, però també resulta molt més difícil ser gran com a persona que ser mediocre.

Si, pel contrari, no hi ha cap causa aparent a la teva tristesa, aleshores deixa de perdre energia en aquest pensament i centra’t en alguna cosa que t’alegri, que t’entusiasmi, que et faci il·lusió.

Reflexionar? Energies? Si anem corrent tot el dia...
Aprèn a parar de tant en tant. Tots correm, tot el dia, la vida ens arrossega, tenim mil coses a fer. Però, paradoxalment, la solució està a parar, deu o quinze minuts, no més, és prou temps per respirar, ordenar, prioritzar i reemprendre el camí. La diferència no està entre els qui corren i els qui no ho fan, sinó entre els qui corren amb sentit i els qui ho fan sense. I no hi ha una vida més buida que la que no té sentit; parar ens permet donar sentit a la nostra vida, ordenar-la al voltant de les coses que ens importen, pensar el projecte de vida que volem. Així, després, correm una mica menys i amb molta més alegria.

Què és l’actitud?
Els watts que transmet la teva bombeta, la manera d’afrontar la vida, l’habilitat que tens per gestionar els teus pensaments fomentant-ne els positius i els constructius i reduint aquells que són negatius i destructius. Nosaltres controlem els nostres pensaments, si volem. Fer-ho o no és el que marca la gran diferència.

Es tracta de ser optimista?
No, no, es tracta de tenir un projecte de vida, una missió en la vida. D’aquí deriva l’automotivació, les ganes de fer cada cosa que fem, de ser proactiu, de lluitar, de ser alegre, optimista, entusiasta, agraït... En definitiva, de ser millor persona.

I és fàcil de canviar-la?
Sí, amb dos-cents anys. El problema és que tenim menys temps i això fa que sigui molt difícil, moltíssim, és una lluita que dura tota la vida i, a sobre, no hi arribes! Però el més bonic és saber que lluitem cada dia per ser millors que ahir, encara que sabem que mai no serem perfectes i que la lluita és constant.

Què diria als que afirmen que les persones no canvien?
Que ho provin. Si ho proven és impossible que no se’n convencin. Prova a actuar com si fossis la persona més amable del planeta, juga a ser amable amb totes les persones que et trobis al llarg d’un dia, només un dia. Que ho provin! Aquell dia et sents genial!

I als que s’excusen en les circumstàncies?
Que gaudeixin amargant-se si volen, però hi ha altres opcions. Es pot veure el costat positiu de les coses, es pot aprendre a acceptar les circumstàncies i seguir millorant, es pot aprendre a ser agraït. Hi ha dos tipus de persones: les que estan al «costat fosc» i les que estan al «costat de la llum», els que ploren i els que lluiten. Cadascú escull on vol estar, i aquesta decisió sí que depèn de nosaltres, aquí no hi ha excuses.

Una bona actitud pot condicionar-te la vida?
Totalment, pot convertir una persona desgraciada en una de feliç.

Però a l’hora de trobar feina, per exemple, vol dir que s’ho miren gaire? Sempre és millor tenir un màster i saber idiomes, no?
És veritat, però de persones amb estudis i idiomes n’hi ha moltes. La diferència sempre està en la seva actitud. És el factor diferencial.

PERFIL

Victor Küppers és empresari i professor d’assignatures de direcció comercial, màrqueting o intel·ligència emocional en diversos màsters de màrqueting i direcció d’empreses. Ha publicat el llibre El efecto actitud (Editorial Viena. 2006), una guia pràctica per canviar l’actitud i que fuig de l’estil dels típics manuals d’autoajuda.

l'autor

Ester Benach

Directora d'excel·lència i responsabilitat social

Llicenciada en Ciències de la Comunicació (UAB), Llicenciada en Publicitat i Relacions Públiques (UOC), Màster en Responsabilitat Social Corporativa (UOC)

més informació

afegir la revista a les RSS

Utilitzem cookies de tercers per recollir informació sobre les seves visites i el seu ús de la nostra web. En cas de continuar navegant per aquesta web entendrem que accepta l'ús d'aquests dispositius. Més informació: Política de Cookies

GTranslate