"Cal confiar en els altres"

Cristian González

8 de novembre, 2010

Nil Bohigas és autor del llibre Hacer posible lo imposible (Editorial Grijalbo), que recull tot l’aprenentatge acumulat en tots els anys de carrera d’aquest alpinista i aventurer tan conegut a Catalunya. Al llarg de més de 200 pàgines, l’obra ens proporciona consells que resulten tan vàlids per afrontar l’arriscat món de l’alta muntanya com el dia a dia de les persones.

Quins consells dónes en les conferències que fas per a alts executius?
Bé, acostumo a oferir un relat en què parlo de les experiències personals que he tingut en la meva vida esportiva i procuro establir paral·lelismes amb la vida professional o les relacions personals. Crec que tenen èxit perquè els ofereixo una sèrie de consells però d'una manera molt més emocional i atractiva que si ho fes des d'un punt de vista més teòric.

En el teu llibre Hacer posible lo imposible sónes unes premisses clau que permeten afrontar la vida amb perspectives d'èxit. Quines són?
En primer lloc, cal confiar en un mateix i no tenir por de prendre decisions. Segon, hem de comprometre’ns amb allò que fem. Tercer, cal marcar-se objectius clau, ser constant en la consecució i crear l’equip capaç d’aconseguir-los. Quart, és fonamental confiar en les persones. Cinquè, la preparació i la planificació són la clau de l’èxit. Sisè, de vegades és bo simplificar i relativitzar. Setè, extreure el màxim de cada situació gràcies al fet de tenir una actitud positiva. Vuitè, cal aprendre dels errors i viure l’èxit amb humilitat, perquè amb humilitat continuaràs aprenent. Novè, utilitzar la creativitat i la innovació per afrontar els reptes que van sorgint. I desè, qüestionar els paradigmes del passat per fer possible allò que és impossible.

De totes les vivències esportives que has tingut, què n'extreus per afrontar amb èxit el dia a dia?
Per afrontar el dia a dia sempre cal adaptar-se i saber escollir l'opció més encertada. Aniria molt lligat amb el que he comentat anteriorment.

Per prosperar en la vida cal prendre decisions arriscades?
No sempre. És millor evitar el risc si es pot, però de vegades passa que la vida et posa en situacions compromeses, i aleshores sí que cal actuar amb determinació i precisió. Però primer de tot hem de meditar molt bé què hem de fer.

És millor fer una cosa bé que voler-ne fer moltes no tan bé?
Sí. Això va lligat amb el fet de tenir un equip i poder avaluar el que faràs tu i el que faran els altres. En aquest sentit cal conèixer molt bé les capacitats de cada membre del teu equip per delegar el que més et convingui. Cada persona té unes virtuts úniques que s’han de saber aprofitar. El temps és un factor que ens condiciona i és fonamental confiar en els altres per acomplir amb èxit els reptes que ens marquem.

Treballar en equip és un altre pilar fonamental per assolir l'èxit?
Absolutament, sí. Molt sovint no deleguem feines en altres companys perquè creiem de manera errònia que nosaltres ho farem millor; al final el temps se’ns tira a sobre i no hem pogut acomplir els objectius que ens havíem marcat. Cal saber confiar en l’equip per delegar la feina i que aquesta es pugui fer amb el temps adequat. Un altre aspecte que cal tenir en compte és que el responsable d’un equip ha de tenir nocions de psicòleg per mantenir motivat el grup i també per saber les limitacions de cadascun dels membres.

Què aconselleries per dur una vida equilibrada en què família, amistats i professió convisquin amb harmonia?
Això és molt complicat d'aconseguir. A tots ens passa que ho volem fer tot i al final no tenim prou temps. Quan el dia a dia ens atrapa i no sabem per on tirar és bàsic saber aturar-se per pensar i preguntar-te què vols, què estàs disposat a fer o sacrificar per assolir una cosa. Cal sospesar-ho tot. Però primer cal aturar-se i meditar amb calma.

 

PERFIL

La vida de Nil Bohigas és plena d’aventures i de reptes. Entre altres, el 1984 va obrir una nova via a l’Annapurna Central amb Enric Lucas després de set nits a la paret en estil alpí. L’any 1988 va pujar a l’Everest i després es va llençar amb parapent. El 1991 es va convertir en el primer espanyol a arribar al pol Nord magnètic. Actualment, imparteix conferències i dirigeix l’empresa No Limit, especialitzada en la creació i la gestió d’esdeveniments esportius.

l'autor

Cristian González

Llicenciat en Periodisme (UPF), Llicenciat en Història Contemporània (UB), Màster en Comunicació Empresarial Especialitat en Tecnologies Digitals (UPF).

més informació

afegir la revista a les RSS

Utilitzem cookies de tercers per recollir informació sobre les seves visites i el seu ús de la nostra web. En cas de continuar navegant per aquesta web entendrem que accepta l'ús d'aquests dispositius. Més informació: Política de Cookies

GTranslate