Les claus del senderisme

4 de novembre, 2009

El concepte de senderisme és relativament nou. Es tracta d’una pràctica que consisteix a recórrer itineraris senyalitzats prèviament que normalment coincideixen amb antigues rutes veïnals. 

Aquests itineraris s’anomenen senders de gran recorregut (GR). Els GR es complementen amb els senders de petit recorregut (PR), d’inferior abast però que es regeixen per un funcionament similar. Finalment, també hi ha els anomenats senders locals (SL). Els GR presenten recorreguts superiors als 50 km i es marquen amb senyals vermells i blancs; els PR presenten recorreguts d’entre 10 i 50 km i s’identifiquen amb marques grogues i blanques; els SL es marquen amb verd i blanc i tenen menys de 10 km.

Si bé la senyalització dels camins ha estat una pràctica ancestral arreu del món (recordem les fites), sembla que va ser a mitjan anys trenta que es van crear els primers GR a Europa, concretament a Suïssa, encara que finalment van ser els francesos els qui li van donar el nom i la forma actuals. La introducció dels GR a Catalunya va ser fruit dels Ral·lis de l’Amistat, que eren unes trobades de convivència entre centres excursionistes francesos i catalans, però no va ser fins a l’any 1972 que es va constituir el Comitè Català de Senders de Gran Recorregut, en el si de la Federació Catalana de Muntanya.

El senderisme permet recórrer la muntanya baixa i mitjana amb la màxima comoditat, utilitzant camins senyalitzats amb signes convencionals idèntics, amb etapes calculades i sabent prèviament que es trobaran allotjaments i altres serveis. Tot això encaixa perfectament amb un tipus d’excursionisme a l’abast de tothom: no competitiu, poc compromès i bàsicament familiar.

ON TROBAR INFORMACIÓ
Els senders estan dividits per sectors i permanentment cuidats i senyalitzats per uns «responsables» de zona. Els senderistes tenen a l’abast guies, mapes i tota la informació necessària perquè no calgui improvisar res. Anteriorment hi havia un butlletí de la federació, de publicació periòdica (Catalunya pas a pas), que es trobava a totes les entitats excursionistes i que contenia la informació més recent de l’estat dels senders i tota classe de novetats, com ara canvis o modificacions, publicacions, etc. Actualment, però, la informació més actualitzada que podem trobar és a la pàgina web www.euro-senders.com, en la qual trobarem la descripció de tots els senders de gran recorregut de Catalunya, a la península Ibèrica i els que recorren Europa. Així mateix podeu trobar informació sobre les modificacions i els canvis dels recorreguts a la pàgina web que manté la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya, www.feec.org, a l’apartat per a senderisme.

La perfecta xarxa de GR que s’ha anat desenvolupant ha fet realitat que actualment es pugui travessar Europa caminant per aquests senders balisats. Actualment a Europa hi ha més de 500.000 km de camins senyalitzats, entre GR i PR, 5.000 dels quals els tenim a Catalunya. Com es pot comprovar, el senderisme ha esdevingut un autèntic fenomen social, i cada vegada s’està estenent a més llocs de la resta del món.

ALGUNS SENDERS INTERESSANTS

De la costa cantàbrica fins a la mar Mediterrània (GR II): la coneguda transpirinenca, que parteix d’Irun, del cap d’Híger, i que arriba al cap de Creus. La part catalana d’aquest sender té una distància de 378 km i travessa els Pirineus pel vessant sud amb les dificultats pròpies de l’alta muntanya. Cal destacar que els GR tenen nombroses variants, com la GR 11-20, que transcorre pel Parc Nacional d’Aigüestortes.

Camí de la costa mediterrània (GR 92): també conegut com el camí de Ronda, és un sender de vistes i passatges espectaculars a través de la nostra costa que descobreix platges, cales i serres litorals. La llargada és de 583 km i surt de Portbou per arribar a Ulldecona, al Montsià.

Puigcerdà-Montserrat (GR 4): aquest va ser el primer sender que es va marcar a Catalunya procedent d'un GR europeu, utilitzat per arribar en peregrinació al monestir de Montserrat.

Sender transversal (GR I): el traçat d'aquest sender creua bona part de l'àrea pirinenca. Comença a les ruïnes grecoromanes d'Empúries, a la Costa Brava, i arriba fins al Pont de Montanyana, continuant cap a terres aragoneses. El sender passa per Sant Joan de les Abadesses i Ripoll, on hi ha uns monestirs romànics que mereixen una visita per les seves qualitats artístiques i pel paper que els va correspondre en la conformació històrica de Catalunya.

afegir la revista a les RSS

Utilitzem cookies de tercers per recollir informació sobre les seves visites i el seu ús de la nostra web. En cas de continuar navegant per aquesta web entendrem que accepta l'ús d'aquests dispositius. Més informació: Política de Cookies

GTranslate