Refugis a Aigüestortes

10 de novembre, 2005

Aigüestortes i Estany de Sant Maurici és l’únic Parc Nacional de Catalunya des que el 1955 així ho va decretar el Ministeri de l’Interior. El parc ofereix un paisatge d’alta muntanya, amb una gran riquesa de fauna i flora, del qual podem gaudir utilitzant algun dels refugis que hi ha dins dels seus límits. És el cas del Josep M. Blanc, que aquest juliol va inaugurar les obres de remodelació.

Dividit entre les comarques pirinenques del Pallars Sobirà (al terme municipal d’Espot) i de l’alta Ribagorça (al terme municipal de la Vall de Boí) el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici ofereix una superfície total de 14.119 hectàrees protegides i de gran riquesa natural.

L’aigua, amb gairebé 200 estanys i innombrables rierols, és una de les protagonistes que (juntament amb isards, porcs senglars, una gran diversitat d’aus i una particularment ben conservada flora) fa d’aquest Parc un entorn idoni per gaudir de la natura i dels esports que s’hi poden practicar sense danyar el medi ambient.

Pel que fa a la vegetació, el Parc Nacional està dominat per boscos de pi roig, de pi negre i d’avets, que es combinen amb zones de pastura i amb petits i disseminats poblaments de bedolls i de faigs. Dins del mosaic constituït per aquesta flora que forma unitats paisatgístiques de gran bellesa, els excursionistes pacients, discrets i atents poden tenir ocasió de veure algun dels nombrosos però espantadissos isards que viuen al Parc.

Entre la fauna d’Aigüestortes i Sant Maurici també hi destaquen el gall fer, l’àguila daurada, la perdiu blanca, el picot negre, el trencalòs, la marmota o el cabirol. En total unes 200 espècies de vertebrats (dels quals dues terceres parts són aus) viuen dins del Parc.

Per la seva situació geogràfica i per les lleis de protecció que regulen l’accés al Parc amb vehicles, aquest entorn es converteix al mateix temps en un dels paratges més atractius i més inaccessibles de Catalunya. És per això que dins del Parc hi ha alguns refugis d’alta muntanya, tres d’ells gestionats pel Centre Excursionista de Catalunya, que permetran als excursionistes fer nit en indrets d’una bellesa impressionant.

A més, la situació dels refugis permet fer travesses a peu (o amb esquís i raquetes a l’hivern) pel Parc. Aquesta és sens dubte una de les activitats que ens permetrà conèixer millor l’entorn d’Aigüestortes i de Sant Maurici. Tots els refugis, nou en total, estan connectats per ràdio entre ells -i amb els bombers- i disposen d’informació exhaustiva sobre el Parc i sobre els possibles itineraris que s’hi poden realitzar.

Els refugis de la zona que gestiona el Centre Excursionista de Catalunya són el Ventosa i Clavell, situat a 2.220 m d’altitud i a la part occidental del Parc, el d’Amitges, 2.380 m a l’extrem nord-oriental i el recentment remodelat Josep M. Blanc, a 2.320 m d’alçada i situat en un bell indret, ben bé al mig d’una petita península que s’endinsa a l’estany Tort, a prop d’Espot.

MÉS INFORMACIÓ...

El Josep Maria Blanc està d'estrena
La història del refugi Josep Maria Blanc té més de setanta anys i comença quan la Comissió de Refugis del CEC va triar el seu emplaçament en la zona dels estanys de Peguera, al capdamunt de la vall que desemboca prop d’Espot. Va ser el 1935 que, utilitzant estaques, es va marcar el terreny que posteriorment ocuparia el refugi.

Josep M. Sala, en l’article titulat “El refugi Josep M. Blanc” de la revista Muntanya del passat mes d’agost, destaca que l’aleshores president del CEC, Josep Maria Blanc, va prometre aportar de la seva butxaca 5.000 pessetes (de les d’aquells temps) per pagar bona part del refugi. Després de nombroses dificultats, entre les quals destaca l’aturada total del projecte durant la Guerra Civil, el refugi s’inauguraria el 10 d’octubre de 1943. Passats més de 60 anys de la seva construcció, el refugi disposa des de la seva recent remodelació d’aigua corrent, de sanitaris moderns i d’un sistema per depurar les aigües residuals.

afegir la revista a les RSS

Utilitzem cookies de tercers per recollir informació sobre les seves visites i el seu ús de la nostra web. En cas de continuar navegant per aquesta web entendrem que accepta l'ús d'aquests dispositius. Més informació: Política de Cookies

GTranslate