Compte amb la suplementació amb antioxidants!

Miguel Ángel Martínez

25 de febrer, 2015

Un dels dubtes que sorgeixen entre molts esportistes és si cal seguir una suplementació amb antioxidants. El que podria semblar una bona opció no ho és tant si analitzem detingudament les conclusions d’estudis fets sobre el tema. 

Quan fem exercici augmenta la demanda d’oxigen derivada de l’increment del metabolisme. S’ha observat que aquest augment provoca també canvis significatius en la producció de radicals lliures, fins al punt que supera la capacitat de defensa antioxidant i es produeix estrès oxidatiu. Aquestes molècules es relacionen amb l’aparició del dany muscular després de l’esforç, en afectar estructures proteiques com el múscul, lípids de membrana i ADN.

El nostre organisme disposa de defenses antioxidants que poden ser enzimàtiques (superòxid-dismutasa, catalasa, glutatió peroxidasa...) o no enzimàtiques (vitamines C i E, per exemple). Aquestes defenses actuen de forma coordinada amb les que s’ingereixen a través de la dieta.

Per això s’especulava que la suplementació amb antioxidants podia arribar a ser positiva, ja que previndria l’estrès oxidatiu i el dany muscular produït per l’exercici (Faff 2001). Alguns estudis suggerien que podria tenir efectes sobre la recuperació posterior a l’exercici i la recuperació de lesions (Atalay, Lappalainen i Sen 2006), i altres van trobar millores en signes i símptomes sobre el dany muscular produït per l’esforç (però no sobre la lesió en si) en persones no entrenades (Bloomer 2007).

Debat obert
No obstant això, les substàncies reactives d’oxigen, o també conegudes com a ROS (Reactive Oxidative Species), actuen com a mediadors de processos fisiològics importants en l’organisme, com la vasodilatació. Una sobrecàrrega antioxidant podria afectar la salut o fins i tot perjudicar les adaptacions a l’esforç (Sen 2001, Peternelj i Coombes 2011).

Així, la controvèrsia està servida. És necessària la suplementació per controlar els efectes indesitjables de les ROS o és contraproduent perquè pot alterar l’adaptació natural de la cèl·lula a l’exercici? Les revisions dutes a terme sobre aquest assumpte apunten la complexitat d’establir recomanacions de suplementació apropiades, ja que es desconeix quina substància o composició de substàncies és la més adequada per a l’esport practicat i les necessitats individuals de cada esportista. Tot i així, els resultats semblen indicar que la suplementació, lluny d’obtenir millores en el rendiment i la salut, podria tenir efectes adversos.

Autors com Margaritis o Rousseau (2008) adverteixen que els efectes beneficiosos de la suplementació només es troben en individus que tenen una incorrecta aportació alimentària. Per tant, és més important el control dietètic i nutricional que el disseny dels suplements. Cal seguir una dieta equilibrada i variada, que compleixi els requisits energètics i eviti els productes nutricionalment pobres.

La suplementació és molt complexa, ja que és extremament difícil encertar la barreja adequada de substàncies que sigui favorable per a l’esportista, l’estat nutricional i l’esport practicat.

Conclusió: és millor seguir una dieta variada
La suplementació amb antioxidants no millora el rendiment en esportistes amb una correcta aportació nutricional; sembla més encertat seguir un control dietètic estricte que cobreixi les necessitats energètiques i de micronutrients i que eviti aliments de baixa qualitat nutritiva.

Una concentració elevada d’antioxidants en els teixits podria ser contraproduent, ja que interferiria en els processos en què les ROS actuen com a mediadors. Tot plegat pot afectar la salut, la capacitat d’adaptació de la cèl·lula i el rendiment esportiu.

l'autor

Miguel Ángel Martínez

Màster en Fisiologia. Llicenciat en Ciències de l’Activitat Física i l’Esport. Tècnic Superior en Animació d’Activitats Físico-Esportives

més informació

afegir la revista a les RSS

Utilitzem cookies de tercers per recollir informació sobre les seves visites i el seu ús de la nostra web. En cas de continuar navegant per aquesta web entendrem que accepta l'ús d'aquests dispositius. Més informació: Política de Cookies

GTranslate