El GPS, l'aliat perfecte per fer esport a l'aire lliure

Marta Domingo

1 d'abril, 2015

Ens hem acostumat al seu ús des que els telèfons intel·ligents els han popularitzat. Tots portem un GPS a la butxaca i el fem servir per orientar-nos en carrers i ciutats, trobar els llocs i els comerços que busquem, saber on som i fins i tot, i en combinació amb determinades aplicacions mòbils, saber si amics, familiars o persones amb les quals compartim gustos i aficions es troben a prop de nosaltres.

Utilitzem amb gran facilitat una tecnologia militar extraordinàriament sofisticada sense la qual moltíssimes coses, inclosos els avions, deixarien de funcionar o no sabrien on anar. El sistema GPS (Global Positioning System) va ser creat pel Departament de Defensa dels Estats Units per, entre altres coses, guiar els míssils cap als seus objectius. Funciona a través d’una xarxa de 24 satèl·lits capaços de situar en un punt exacte de la Terra, amb pocs metres d’error, un dispositiu que es comuniqui amb, almenys, quatre satèl·lits que puguin calcular la seva posició. 

La tecnologia permet que el que abans eren mecanismes grans, cars i complexos, i només per a fins militars, siguin ara petits, barats i fàcils d’usar per qualsevol. Gràcies als telèfons ho fem diàriament, i la seva utilitat en ciutats està més que demostrada.

Gaudir de la natura amb seguretat 
No obstant això, on un GPS té autèntic valor és fora dels àmbits urbans. Per als aficionats a les activitats a l’aire lliure, és una eina imprescindible i amb múltiples usos. No només és un mapa de gran precisió sinó que permet obtenir una geolocalització exacta. 

Ofereix també una orientació molt fiable en qualsevol condició meteorològica, pot seguir rutes predeterminades, informar sobre incidències o perills d’una ruta i lliurar nombroses dades sobre trajectes, distàncies entre determinats punts i temps de viatge. 

Una correcta geolocalització és una qüestió bàsica per gaudir de la natura amb seguretat. Dit d’una altra manera, és imprescindible saber en tot moment on som, on anem i com tornar sense problemes al punt de partida. A peu, amb bicicleta, amb moto o amb cotxe i, per tant, per una qüestió de prudència i previsió, és molt recomanable no sortir de casa a segons quins llocs sense un GPS a la butxaca. 

Àmplia varietat de dispositius
Però no tots serveixen per al mateix, així que us fem arribar algunes indicacions que poden ser útils. Per començar, un telèfon no és un GPS. És un dispositiu per parlar (fins que va arribar WhatsApp) que porta incorporat un GPS, que és diferent. Els telèfons són fràgils, suporten molt malament la calor, el fred i la pluja, la durada de la seva bateria és reduïda i depenen de la cobertura per oferir una informació fiable.

En activitats a l’aire lliure i en zones apartades, és fonamental utilitzar dispositius GPS dissenyats específicament per a això, capaços de resistir qualsevol imprevist, caigudes, brutícia, aigua i amb bateries que funcionin com a mínim dotze hores. 

Dispositius específics per a cada activitat 
És important que tinguin pantalles de color que siguin raonablement visibles fins i tot a ple sol, una cosa molt important quan s’utilitzen a peu, amb bicicleta o amb moto. I també cal tenir en compte detalls aparentment poc importants com que els botons i els menús siguin tan grans i pràctics per poder funcionar còmodament amb guants i sense ulleres. 

La tecnologia permet disposar de GPS adaptats a cada esport. Com els rellotges que permeten als corredors seguir una ruta i programar alarmes que avisen en funció de si el ritme de cursa és inferior o superior al previst, si es produeix una desviació de la ruta o per controlar la freqüència cardíaca gràcies a sensors col·locats al pit. 

Els nedadors poden controlar les distàncies a mar obert, el temps i els metres recorreguts tan sols introduint les dimensions de la piscina. I en senderisme, es pot disposar d’informació d’altitud, distància, sortida i posta de sol. La llista de funcions s’adapta a les necessitats de cada esportista. 

La major part de GPS presents al mercat, com els Suunto, Polar, Garmin, Magellan i Compe, disposen d’una bona part d’aquestes funcions en funció del preu, i targetes internes de memòria que permeten inserir-hi mapes molt detallats. Fins i tot, en combinació amb programes de gestió de mapes, es poden utilitzar o crear rutes totalment personalitzades. 

Aquesta és la gran virtut dels moderns aparells de GPS, la personalització. Pràcticament tots es venen amb mapes que permeten saber amb més o menys detall la nostra situació en un punt determinat. Però això és desaprofitar la major part del seu potencial. 

Treu suc al teu GPS
A Internet, i de forma gratuïta, hi ha milers de rutes publicades per usuaris. Un bon exemple és www.wikiloc.com. La seva descàrrega i col·locació al GPS permet gaudir de trajectes amb tota la seguretat i de manera molt senzilla. I fent un pas més, hi ha programes com CompeGPS Land que permeten crear des de l’ordinador una ruta personalitzada unint diversos punts en un mapa digital, el que es coneix com a track, i que s’envien posteriorment al dispositiu.

Amb aquestes eines i una bona preparació de què volem fer i com serà la ruta que afrontarem, podrem gaudir amb seguretat de qualsevol activitat a l’aire lliure.

l'autor

Marta Domingo

Tècnic esportiu de Can Caralleu

Tècnic Superior d'Activitats Físiques i Esportives

més informació

afegir la revista a les RSS

Utilitzem cookies de tercers per recollir informació sobre les seves visites i el seu ús de la nostra web. En cas de continuar navegant per aquesta web entendrem que accepta l'ús d'aquests dispositius. Més informació: Política de Cookies

GTranslate