Et donem consells per triar el millor banyador per nedar

Pau Farriol

1 de juliol, 2015

Ara a l’estiu ve més de gust exercitar-se a la piscina a causa de la calor. Si ets dels que encara s’ha de comprar un banyador et donem uns quants consells perquè triïs amb propietat i no et penedeixis de la teva elecció.

Materials
En general els banyadors de natació estan formats per fils de niló, però també podem trobar diferents percentatges d’altres materials com la poliamida, l’infitex, l’elastà o el polièster.

Hi ha banyadors fets amb materials més moderns com ara el tefló, que gràcies a les seves característiques antiadherents minimitza el fregament de l’aigua. No obstant això, és difícil de trobar en la majoria dels banyadors de gamma mitjana per l’elevat preu que suposa la seva fabricació.

També trobem els fabricats amb licra tècnica PBT. Aquest material és el que fan servir les marques més conegudes, ja que és un material relativament nou i que dóna molt bons resultats durant la pràctica esportiva al medi aquàtic. Es tracta d’un material amb característiques molt profitoses per fabricar i crear banyadors resistents que proporcionin una òptima comoditat i durabilitat davant d’un ús freqüent. 

Es pot afirmar, per tant, que els banyadors més presents i utilitzats en la majoria dels centres esportius són banyadors resistents i còmodes, fabricats amb la millor combinació de materials a aquest efecte: un 50 % de licra tècnica PBT i un 50 % de polièster.

Models
Podem trobar una infinitat de models tant masculins com femenins. Els models femenins més comuns són els biquinis i els banyadors de natació amb tirants d’una única peça i sense costures. Cal que la zona frontal del pit quedi ben coberta per impedir que l’aigua passi entre el banyador i la pell. Un banyador fins al coll oferirà només la resistència del cercle que rodeja el coll, però si aquest té el tancament a l’altura del pit, la circumferència serà més gran i per tant també la resistència que ofereix en l’avançada.

Entre els banyadors de natació masculins podem optar pels models slip clàssic, boxer i jammer (model més allargat) o el banyador per a aigües obertes en forma de malles que arriben fins als turmells. Qualsevol d’aquests ens donarà un bon servei en l’ús, ja que el model és un fet principalment estètic en el cas dels homes. Malgrat això, cal ser conscient que, com més teixit hi hagi, més elevat serà el preu i més protecció oferirà enfront del fred.

Consells per escollir el banyador idoni
Tenint clar el model que volem serà el moment de prendre en consideració quins materials poden ser els més encertats amb relació a la pràctica esportiva que es vulgui fer. En aquest sentit, cal parlar sobre els tipus de banyadors que hi ha al mercat per segmentar-los en dos grans grups. Els banyadors d’alta gamma i els més utilitaris.

Actualment, en l’era de la informació i la innovació hi ha marques que donen una gran importància als productes d’alta gamma i rendiment, ja que proporcionen una imatge d’excel·lència. És per això que s’esforcen a llençar al mercat productes d’alta qualitat.

Existeixen banyadors creats amb poliuretans que mostren grans avantatges, com ara una alta impermeabilitat gràcies al fet d’estar compostos per milers de petites cèl·lules tancades amb aire, que afavoreixen la menor densitat dins l’aigua i, per tant, la major flotabilitat del cos que els vesteix. A més, en ser molt ajustats creen una important pressió sobre el cos que afavoreix que al nedador li sigui més fàcil estar en posició horitzontal i mantenir el cos en posició hidrodinàmica. Tot i això, cal dir que aquests productes no satisfan les necessitats de les persones que s’entrenen cada dia, ja que no tenen una bona relació qualitat preu. 

Altres marques s’han centrat en la utilització de licra tècnica PBT, que, com hem dit abans, ens permet gaudir d’un producte amb una relació qualitat preu correcta. Estem parlant d’una fibra molt forta, flexible, suau i resistent a la humitat que, a més a més, s’asseca fàcilment. Un altre dels seus avantatges és que no es deteriora sota els efectes de la llum ultraviolada i el clor. En definitiva, un material que ens presenta unes característiques molt favorables per utilitzar en un medi aquàtic i a un preu raonable.

Per als no esportistes professionals i que no busquen el rendiment esportiu, s’han de fixar en l’oferta de marques que ofereixin un producte més utilitari. No s’han de fer servir materials dissenyats per esgarrapar uns segons al cronòmetre, si no és que es vulgui pensar a competir.

Des del nostre punt de vista, hem de buscar la millor opció qualitat/preu, és a dir, deixar de banda el poliuretà o la poliamida (materials molt cars que incrementen notòriament el preu del producte) i orientar l’elecció cap a productes que satisfacin les nostres necessitats reals. En definitiva, és bo adquirir un banyador resistent per a la pràctica de natació, un banyador que ens faci sentir còmodes i que ens permeti realitzar els moviments sense cap problema.

A més a més, comprar una talla ajustada ens ajudarà a retenir menys aigua del compte i així crear menys resistència a l’hora de desplaçar-nos per l’aigua.

l'autor

Pau Farriol

Tècnic esportiu de l'àrea aquàtica de Can Caralleu

Grau Superior en Activitat Física, cursant Grau de màrqueting i estudis de nous mercats (UOC)

més informació

afegir la revista a les RSS

Utilitzem cookies de tercers per recollir informació sobre les seves visites i el seu ús de la nostra web. En cas de continuar navegant per aquesta web entendrem que accepta l'ús d'aquests dispositius. Més informació: Política de Cookies

GTranslate