Pren el sol amb precaució

Marta Coll

19 d'agost, 2015

És el moment de gaudir de les activitats a l’aire lliure i de prendre banys de mar i de sol. Tot i que el sol és necessari i beneficiós per a la salut, has de ser molt conscient que si no tens cura també pot comportar riscos greus.
En els últims anys s’ha produït un increment important del càncer de pell, que està directament relacionat amb la sobreexposició solar. Existeixen dos tipus de càncer de pell, un de molt greu, el melanoma, i l’altre, el carcinoma, que tot i ser menys greu també pot deixar seqüeles.
 
El melanoma està associat a les cremades solars, i el risc de cremades és més gran quan l’exposició solar és intermitent però intensa, com és típic en els períodes estivals. Els infants, els adolescents i les persones de pell molt clara tenen més risc de cremada. A més, la pell té memòria, i l’acumulació de cremades solars al llarg dels anys es considera la causa més important de l’aparició de melanoma a l’edat adulta.
 
El carcinoma està associat a l’exposició solar continuada al llarg de la vida, com és el cas de les persones que desenvolupen activitats laborals a l’exterior, i apareix a les zones del cos més exposades a les radiacions UV: cara, coll, cap...
 
Prevenció
Més del 80 % dels càncers de pell es podrien prevenir evitant una exposició intensa al sol i les cremades cutànies, sobretot durant la infantesa i l’adolescència. Per protegir-nos del sol, la pell disposa de mecanismes de defensa naturals, els melanòcits, que absorbeixen la radiació solar i és el que fa que ens bronzegem. Però no tothom té la mateixa resistència al sol, hi ha persones que es cremen sempre o sovint (fototipus I i II) i d’altres que es cremen poques vegades o mai (fototipus III i IV).
 
Tipus de protecció solar
De manera artificial, podem protegir-nos de la radiació solar amb els fotoprotectors solars, que estan constituïts per filtres químics i filtres físics. Els filtres químics absorbeixen les radiacions UVA i UVB i els filtres físics les reflecteixen. 
 
La numeració que consta a l’envàs indica el factor de protecció solar (FPS). Hi ha 4 categories de FPS: protecció baixa (6-10), mitjana (15-20-25), alta (30-50) i molt alta (+ 50). Es recomana no utilitzar mai les proteccions baixes perquè no ens protegeixen dels efectes nocius del sol. Les persones amb pells morenes (fototipus III i IV) i al final de l’estiu poden utilitzar proteccions mitjanes. La resta han d’utilitzar sempre proteccions altes i molt altes. 
 
A part, també hi ha circumstàncies particulars que independentment del fototipus fan necessari l’ús de proteccions altes i molt altes, com ara l’embaràs, prendre medicacions fotosensibilitzants, fer tractaments amb làser, patir malalties cutànies com el lupus, malalties oncològiques, etc.
 
Consells
Per aplicar-te correctament el fotoprotector, ho has de fer a casa, uns 30 minuts abans de l’exposició solar, amb la pell seca i en quantitat suficient. Per mantenir la protecció, s’ha de repetir amb freqüència, sobretot després de banyar-te o suar molt. També s’ha d’aplicar a les orelles, la nuca i qualsevol zona exposada al sol. És preferible utilitzar fotoprotectors resistents a l’aigua i, en el cas dels infants, utilitzar-ne dels que són més resistents a la fricció.
 
Intenta no abusar del sol a les hores punta, entre les 12 i les 16 hores, i recorda que els dies ennuvolats et pots cremar igualment perquè els núvols només frenen el 10 % de la radiació.
 
Has de tenir en compte que l’exposició ha de ser progressiva, sobretot els primers dies, i que l’aplicació de filtres solars no protegeix totalment la pell, per tant no t’oblidis de la samarreta, la gorra i les estones a l’ombra. 

l'autor

Marta Coll

Cap de l´Àrea de Salut del Claror Marítim

Llicenciada en Medicina i cirurgia per la UB, Especialista en Medicina de l’Educació física i l’esport per la UB Diploma de Nutrició i Dietètica a l’Hospital Clínic de Barcelona, Diploma de Terapèutica Homeopàtica pel CEDH, Diploma d’urgències mèdiques extrahospitalàries per l´ACMI

més informació

afegir la revista a les RSS

Utilitzem cookies de tercers per recollir informació sobre les seves visites i el seu ús de la nostra web. En cas de continuar navegant per aquesta web entendrem que accepta l'ús d'aquests dispositius. Més informació: Política de Cookies

GTranslate