Esport i Alzheimer: "Mens sana in corpore sano"

14 de setembre, 2015

La importància de la relació entre el cos i la ment ve de lluny. Fa milers d’anys, els grecs ja parlaven de l’efecte de l’esport i de l’exercici físic com a font de salut mental. No obstant això, no ha estat fins al segle XXI que estem començant a entendre la ciència que hi ha al darrere d’aquesta afirmació. 

Actualment ja són prou coneguts els beneficis de la pràctica regular de l’esport per prevenir les malalties cardiovasculars, però, pot l’exercici prevenir també malalties del cervell com l’Alzheimer? Podria arribar el dia en que el nostre metge ens prescrivís una rutina d’esport per minimitzar el nostre risc de tenir Alzheimer? 

La pregunta ja està al carrer i els científics s’afanyen per donar-hi respostes, fins al punt que que ha estat un dels temes discutits durant el  darrer congrés mundial sobre aquesta malaltia a Washington, l’Alzheimer’s Association International Conference (AAIC), on s’han presentat més de 30 treballs d’aquesta temàtica.

Les primeres dades disponibles donen suport al fet que la pràctica d’esport amb una component de sociabilitat i relació interpersonal ajudaria a controlar el risc de patir la malaltia d’Alzheimer. En aquesta línia, tot apunta a pensar que “el que és bo per al cor també ho és per al cervell”. I és que la malaltia d’Alzheimer té una clara component vascular que, com passa amb el cor, millora amb l’activitat física. 

Ja hi ha dades preliminars que indiquen que l’esport milloraria la nostra memòria i capacitat d’atenció selectiva. Ara es busca saber els mecanismes pel quals l’activitat física podria incidir en la prevenció i l’evolució de l’Alzheimer. L’abast d’aquesta tasca és immens i requerirà de més temps i de grans estudis poblacionals per aconseguir resposta, però investigacions preliminars ja estan aportant indicis esperançadors.

Mentrestant, el missatge amb el que t’has de quedar és el següent: fer esport és, en data d’avui, la millor inversió per a la teva salut física i mental, una manera de mantenir-te actiu i sociable, i una forma de tenir a ratlla moltes malalties

Potser no està lluny el dia que, probablement en combinació amb altres estratègies farmacològiques, el metge et prescriurà “sessions” de ball, spinning o aeròbic com a rutina per minimitzar el risc de patir Alzheimer. Estarem atents a l’avenç de les investigacions.

El que has de saber de la pràctica d’esport
És una molt bona manera de socialitzar i relacionar-te amb altres persones
Ajuda a tenir a ratlla la hipertensió, la diabetis, la hipercolesterolèmia i l’obesitat
Cuida el teu cervell, sabem que “el que és bo per al cor també ho és per al cervell”
Contribueix a millorar la nostra memòria i capacitat d’atenció selectiva
És en data d’avui la millor inversió en la teva salut física i mental
Aviat podria arribar a ser “receptada” pel teu metge de capçalera

Estigues atent!

afegir la revista a les RSS

Utilitzem cookies de tercers per recollir informació sobre les seves visites i el seu ús de la nostra web. En cas de continuar navegant per aquesta web entendrem que accepta l'ús d'aquests dispositius. Més informació: Política de Cookies

GTranslate