Tria les sabatilles de running en funció de la teva petjada

Miguel Ángel Martínez

7 d'octubre, 2015

El peu és la regió del nostre cos que es relaciona amb el terra. La seva arquitectura es basa en criteris elementals com l’economia i el confort. Economia per tal que l’acció de desplaçament en l’espai no suposi un cost energètic excessiu, i confort per tal que no es transmeti tota la força de l’impacte a la resta de regions del nostre organisme. 

Durant la cursa, augmenta considerablement el nivell d’impacte sobre el nostre organisme, de manera que és molt important el comportament de les articulacions del peu per minimitzar-ne els efectes. El comportament pot ser variable, i en general, podem distingir quatre formes diferents:
Hiperpronació
Pronació
Neutra
Supinació
 
El comportament del peu durant la cursa exigeix un tipus de calçat específic que disminueixi l’estrès articular derivat de l’impacte, reduint d’aquesta manera el risc de patir lesions per sobrecàrrega o traumatismes repetits.
 
Una sabatilla per a cada tipus de corredor
La classificació respon al grau en què el peu tendeix cap a l’interior en el moment del contacte amb el terra. Aquells corredors en els quals el peu s’inclina amb un alt grau reben el nom d’hiperpronadors o pronadors severs; els que no fan aquesta acció o la fan mínimament reben el nom de supinadors. Dintre d’aquests dos extrems trobem els corredors neutres, amb una pronació normal, o els pronadors, amb una pronació lleugerament augmentada. 
 
Les sabatilles de pronadors tenen un reforç a la cara interna, i els supinadors la porten a la cara externa. Aquest reforç corregeix la tendència de l’articulació del turmell a inclinar-se cap a l’interior en el cas dels pronadors o cap a l’exterior en el cas dels supinadors, estabilitzant i reduint la possibilitat de patir lesions.
 
La millor manera d’avaluar el tipus de trepitjada és acudir a un podòleg esportiu, que analitzarà com impactem contra el terra en córrer i, a la vegada, ens indicarà si necessitem utilitzar plantilles.
 
No obstant això, disposem de dues activitats que podem fer a casa i que ens poden orientar sobre quin és el comportament del nostre peu durant la cursa, i que són: comprovar la nostra petjada i el comportament de la nostra extremitat inferior quan fem flexions repetides de genoll.
 
Maneres de saber quin tipus de petjada fem
Per observar la nostra petjada, podem mullar la planta del peu i trepitjar una cartolina o paper. D’aquesta manera comprovarem la zona de contacte del peu amb el terra. Podem observar petjades d’aquest tipus:
Figura 1 infogràfic: aquest tipus de petjada pròpia d’un corredor supinador, presenta un arc elevat i amb poca mobilitat.
Figura 2 infogràfic: aquesta petjada orienta es tracta d’un corredor de petjada neutra, ja que presenta un arc plantar conservat amb bona mobilitat.
Figura 3 infogràfic: aquest tipus de petjada orienta cap a un tipus de petjada pronadora, en tenir un arc poc conservat, fet que indica laxitud en les articulacions del peu.
 
Una altra prova senzilla de dur a terme, i que pot donar-nos informació sobre el tipus de trepitjada que fem quan correm, és la direcció del genoll en fer tres o quatre flexions repetides sobre una sola cama.
Supinador: el genoll es dirigeix externament amb relació a la direcció del peu. (figura 1 infogràfic)
Neutre: el genoll manté la linealitat amb relació a la direcció del peu. (figura 2 infogràfic)
Pronador: el genoll té tendència a desplaçar-se interiorment. (figura 3 infogràfic)
 
Encara que aquests mètodes són únicament orientatius, ens poden ajudar a conèixer el comportament del nostre peu durant la cursa, i a tenir-ho en compte en el moment de comprar unes sabatilles.
 
Conclusions
És important conèixer el comportament mecànic de la nostra extremitat inferior, ja que d’aquesta manera l’elecció del calçat es basarà en criteris tècnics adequats i pot prevenir la possible aparició de lesions per sobrecàrrega o per impactes repetits contra el terra o sense el material adequat.

l'autor

Miguel Ángel Martínez

Màster en Fisiologia. Llicenciat en Ciències de l’Activitat Física i l’Esport. Tècnic Superior en Animació d’Activitats Físico-Esportives

més informació

afegir la revista a les RSS

Utilitzem cookies de tercers per recollir informació sobre les seves visites i el seu ús de la nostra web. En cas de continuar navegant per aquesta web entendrem que accepta l'ús d'aquests dispositius. Més informació: Política de Cookies

GTranslate