Com pots equilibrar l’energia?

Marta Coll

25 de novembre, 2015

Segons la filosofia oriental l’energia flueix, i en totes les coses hi ha una energia essencial invisible denominada de diferents maneres: qi (txi) a la Xina, ki al Japó i prana a l’Índia. Aquesta energia omple l’Univers i es troba al cel, a la terra i en tots els éssers vius.

Al llarg dels últims anys, a Occident s’ha començat a acceptar el concepte de qi en similitud a la circulació de bioelectricitat en l’organisme.
 
La malaltia, segons els xinesos, apareix per un desequilibri energètic, que pot ser causat per un bloqueig de l’energia per culpa d’una vida desequilibrada: una mala alimentació, un estil de vida estressant, falta de descans, un sobreentrenament...
 
Només el mateix ésser humà és capaç d’aconseguir ajustar-se a si mateix, mantenir l’homeòstasi, és a dir, l’equilibri energètic. Aconseguir aquest equilibri ens permet portar una vida sana i longeva. Per assolir-lo hi ha d’haver una bona sintonia entre cos i ment. Si la ment està en pau, el cos estarà relaxat, equilibrat, i ajudarà la ment a concentrar-se.
 
El cos l’hem de moure perquè l’energia es mogui, però hi ha d’haver un equilibri entre descans i activitat. L’excés d’activitat ens desgasta l’energia.
 
La ment l’hem d’asserenar i allunyar de pensaments i problemes, amb un somriure interior dirigit al nostre cos, als nostres òrgans interns, per aportar-nos serenitat i pau. Aquest estat ens permet que l’energia flueixi sense obstruccions.
 
La respiració és un altre aspecte bàsic en aquest equilibri d’energies. Quan estem relaxats, la respiració és tranquil·la i natural. En canvi, quan ens enfadem, ens estressem o ens posem tristos la respiració es veu alterada i l’energia no flueix. Una respiració des de l’abdomen, conscient i silenciosa, ajuda a millorar la concentració i la serenitat.
 
El qi és com l’aigua d’un riu: no la podem empènyer, però sí que la podem dirigir i afavorir-ne la circulació en tot el recorregut.

l'autor

Marta Coll

Cap de l´Àrea de Salut del Claror Marítim

Llicenciada en Medicina i cirurgia per la UB, Especialista en Medicina de l’Educació física i l’esport per la UB Diploma de Nutrició i Dietètica a l’Hospital Clínic de Barcelona, Diploma de Terapèutica Homeopàtica pel CEDH, Diploma d’urgències mèdiques extrahospitalàries per l´ACMI

més informació

afegir la revista a les RSS

Utilitzem cookies de tercers per recollir informació sobre les seves visites i el seu ús de la nostra web. En cas de continuar navegant per aquesta web entendrem que accepta l'ús d'aquests dispositius. Més informació: Política de Cookies

GTranslate