Escull bé la roba: protegeix-te del fred

Sergi Cedrún

10 de febrer, 2016

Un factor molt important a l’hora de fer esport és saber escollir en tot moment la roba tècnica més adequada per a cada situació. Per fer-ho, cal tenir en compte un seguit de conceptes bàsics i jugar amb les possibles combinacions.

Un dels records que conservo amb més estima del meu avi és el dia que em va explicar de jovenet què havia de fer per no passar fred amb la moto si un dia no anava ben abrigat o si es girava vent fred. I tampoc no se m’oblidarà la cara d’incrèdul que vaig fer, al cap d’uns mesos, un dia que no anava ben abrigat i vaig posar en pràctica el seu consell fent servir un diari col·locat al pit per parar l’aire... i funcionava! 
 
Avui dia la tecnologia mira de reüll els vells trucs de la saviesa popular i, en molts casos, se n’aprofita per fer-nos a tots la vida una mica més fàcil. 
 
Sabem que un aïllant tèrmic és aquell que no permet que la temperatura es transmeti d’una zona més calenta cap a una altra zona amb una temperatura més baixa. Per tant, l’objectiu final de la roba no és escalfar, sinó mantenir la temperatura generada pel cos i no permetre que l’afectin els elements exteriors.
 
Quan una peça de roba no aïlla bé, la transferència de calor del cos és alta, per tant estarem parlant de roba fresca. El cas contrari el trobarem quan aquesta peça de roba té una capacitat aïllant alta. Estarem parlant de roba per a situacions de baixes temperatures. 
 
La millor manera de vestir-se per fer activitats a l’aire lliure, i tal com sempre s’ha fet, és el sistema per capes: combinar materials i teixits sobreposats de manera que es creen zones d’aire que, mesclades amb la roba, faran l’aïllament tèrmic desitjat.
 
Primera capa: roba interior o roba tèrmica
És la roba que estarà en contacte amb la pell. La seva funció més important és transferir la suor per mantenir el cos al més sec possible i conservar la calor en situacions de molt fred en el cas de la roba tèrmica. La roba interior de cotó només proporciona comoditat i una mica d’aïllant tèrmic.
 
Segona capa: zona calenta
És l’encarregada de mantenir la calor generada pel cos. És la capa més voluminosa de totes. En situacions en què no faci vent o no plogui pot servir de capa exterior. Forro polar, plomes, fibres específiques...
 
Tercera capa: protecció contra els elements
La capa més externa és la que lluita contra els elements naturals adversos: vent, pluja i neu. Els més coneguts són teixits com el Gore-Text o Sympatext.
 
Avui parlarem de la capa més profunda de la ceba: el nucli
La roba tèrmica d’avui dia té la capacitat de termoregular el cos, sigui durant l’activitat més intensa com en el repòs en condicions meteorològiques adverses. A més a més, no podem oblidar la seva funció en la gestió de la humitat de la suor produïda per l’activitat física, que genera sensació de fred o calor segons les condicions atmosfèriques si no s’evacua correctament. 
 
Com a tercer factor, que ha entrat en joc no fa gaire, trobem també els teixits compressius. Tot i que hi ha estudis a favor i en contra de la roba de compressió, aquesta ha crescut exponencialment pels beneficis circulatoris i de recuperació que se li associen i, per què no dir-ho, gràcies al màrqueting i a la moda. 
 
Al mercat trobem diferents productes tèrmics en funció de l’ús, de la persona i de l’entorn, amb gammes que van des de la més bàsica i senzilla fins a les més tècniques per a situacions de fred extrem:
 
Tipus d’ús
- Activitats estàtiques o moderades. Es produeix poca calor corporal i poca sudoració, per tant necessitarem una alta capacitat d’aïllament tèrmic.
- Activitats intenses. Situacions d’entrenament o treball d’intensitat mitjana o alta en què el cos genera força calor i sudoració. Per tant, la necessitat aïllant serà més baixa però haurem de buscar roba amb una capacitat de transpiració molt més alta. En aquest segment comencem a trobar compressió.
 
Tipus d’usuari
- Oci. Donarem més importància al confort. Hem de buscar una capacitat tèrmica mitjana o alta en funció del temps i poc compressiva amb transpiració mitjana. 
- Rendiment mitjà o alt. Entrenaments intensos i competició ocasional. En aquest cas comencem a donar importància a la lleugeresa amb una capacitat tèrmica mitjana i una transpiració alta. La roba compressiva comença a ser una bona opció.
- Competició. En aquest cas tan específic buscarem una capacitat tèrmica no gaire alta i alta transpiració amb bona compressió. En l’alta competició la fórmula ha de ser al més personalitzada possible a l’individu i les condicions meteorològiques.

Segons l’entorn
- Indoor. En estar en un lloc tancat podem optar per una peça de roba molt poc aïllant i bastant transpirable, de manera que no deixi gaire suor a la pell.
- Outdoor amb temperatura moderada. El perill està en el refredament per humitat en parades o descansos, per tant buscarem una capacitat tèrmica moderada amb bona capacitat de transpiració.
- Outdoor amb temperatura freda. En aquest cas ens interessa una capacitat tèrmica alta amb una molt bona transpiració, sobretot si el nivell d’activitat és alt.
 
Per tant, hem d’escollir la peça amb molta cura en funció de les característiques que necessitem. Una peça massa compressiva en una zona no adequada pot provocar problemes en el retorn venós.
 
Ara que teniu tota la informació, podeu decidir quin és el tipus de roba tèrmica més adient pel vostre perfil. Podreu gaudir més confortablement de l’activitat física!

l'autor

Sergi Cedrún

Entrenador Personal

Licenciat en Ciències de l'Actividat Física i l'Esport (URLL)

més informació

afegir la revista a les RSS

Utilitzem cookies de tercers per recollir informació sobre les seves visites i el seu ús de la nostra web. En cas de continuar navegant per aquesta web entendrem que accepta l'ús d'aquests dispositius. Més informació: Política de Cookies

GTranslate