Beneficis de l'acupuntura en l'esport

Marta Coll

2 de novembre, 2016

L’acupuntura és una tècnica mèdica, reconeguda per l’Organització Mundial de la Salut (OMS) com a teràpia efectiva en una àmplia varietat de símptomes i malalties. Consisteix en la introducció d’agulles metàl·liques molt fines, estèrils i d’un sol ús en punts específics de la pell. Es pot complementar amb l’ús de ventoses, moxibustió, auriculoteràpia i electroacupuntura. Usada apropiadament, no té contraindicacions i és una de les formes d’intervenció mèdiques més segures.

L’acupuntura és molt efectiva en el tractament del dolor musculoesquelètic: cervicàlgies, lumbàlgies, ciatàlgies, tendinopaties, patologia articular i dolors crònics en general. 
 
També està indicada en: cefalees i migranyes, estrès, ansietat, insomni, alteracions de l’estat d’ànim, patologia gastrointestinal i ginecològica i complementari en dietes d’aprimament, entre d’altres.
 
Ús en l'esport
En l’esportista l’acupuntura s’utilitza amb bons resultats per diferents motius:
- Perquè afavoreix la recuperació de lesions esportives.
- Perquè millora el rendiment esportiu en millorar l’assimilació de nutrients i l’equilibri energètic global de l’organisme.
- Perquè millora la qualitat del son, el control de l’estrès i l’ansietat i millora la motivació.
 
Tot i que el camp d’aplicació més important de l’acupuntura en l’esport continuen sent les lesions esportives, gràcies al fet que l’acupuntura ajuda a disminuir el dolor i la inflamació i afavoreix una recuperació més ràpida, s’està utilitzant cada vegada més en el camp del rendiment.
 
Cada cop són més els esportistes que abans de competir utilitzen punts per incrementar l’energia, que permeten, sense recórrer a substàncies de dopatge, obtenir un millor rendiment a les proves. També el fan servir per accelerar la regeneració després d’un entrenament intensiu.
 
Beneficis verificats
Diversos estudis fets els darrers anys en diferents tipus d’esportistes, principalment corredors, nedadors i ciclistes, conclouen que l’acupuntura millora el benestar físic i mental, la fatiga induïda per l’exercici, el rendiment físic i la rapidesa muscular. També produeix canvis en el ritme cardíac i en el consum d’oxigen, similars als que es produeixen amb l’entrenament.
 
Hi ha punts amb efectes psicoactius que ajuden a tranquil·litzar-se, reduir la por i incrementar la concentració, afavorint les condicions òptimes per a la competició. Podem concloure que l’acupuntura aporta benestar i millora la qualitat de vida de l’esportista pel fet de restablir l’equilibri energètic de l’organisme.
 
Gaudeix del servei d'acupuntura a: 
Claror Marítim

l'autor

Marta Coll

Cap de l´Àrea de Salut del Claror Marítim

Llicenciada en Medicina i cirurgia per la UB, Especialista en Medicina de l’Educació física i l’esport per la UB Diploma de Nutrició i Dietètica a l’Hospital Clínic de Barcelona, Diploma de Terapèutica Homeopàtica pel CEDH, Diploma d’urgències mèdiques extrahospitalàries per l´ACMI

més informació

afegir la revista a les RSS

Utilitzem cookies de tercers per recollir informació sobre les seves visites i el seu ús de la nostra web. En cas de continuar navegant per aquesta web entendrem que accepta l'ús d'aquests dispositius. Més informació: Política de Cookies

GTranslate