Compte amb l'excés d'entrenament de musculació

Albert Giménez

31 de maig, 2017

En els últims anys s'ha produït un espectacular increment en el nombre de persones que van als gimnasos per tal de realitzar programes d'entrenament muscular. Algunes d'aquestes persones cauen en l'addicció a aquest tipus d'entrenament i cal advertir-ne sobre les conseqüències físiques i psíquiques.

Comportament obsessiu
L'addicció a la pràctica d'exercici representa una condició en la qual una persona s’involucra en la pràctica d'exercici excessiu. Els individus amb addicció a la pràctica d’exercici tendeixen a no prendre dies de descans i fan exercici voluntàriament com a mínim un cop al dia o fins i tot més, malgrat les lesions o malalties potencials. Sovint tenen pensaments compulsius sobre la pràctica d'exercici i experimenten símptomes físics i psicològics de retirada quan estan privats de fer exercici.

Aquest fenomen, encara poc estudiat, ha estat atribuït a la pressió social per mantenir un cos flexible, harmoniós i desenvolupat muscularment, ajustant-lo a uns cànons de bellesa específics. Encara són pocs els treballs que han buscat analitzar els factors motivadors que porten als subjectes a desenvolupar aquest tipus d'activitat física, i els existents han mostrat que no són només variables estètiques les que intervenen en la iniciació a la musculació.

Símptomes
Els símptomes de les persones que pateixen d'addicció a l'exercici o la pràctica de la musculació són evidents. Els que la pateixen tenen tal obsessió per veure’s musculosos que es miren constantment al mirall i es veuen prims, sentir-se d'aquesta manera els fa invertir molt temps en els gimnasos i centres de condicionament físic per augmentar la seva musculatura.

Aquest tipus de persones es pesen diverses vegades al dia i fan comparacions amb altres companys de gimnàs. La malaltia va derivant en un quadre obsessiu compulsiu que fa que se sentin fracassats, abandonin les seves activitats i es tanquin en gimnasos dia i nit. També segueixen dietes baixes en greixos i riques en hidrats de carboni i proteïnes per augmentar la massa muscular i tenen més risc d'abusar de substàncies com hormones i anabolitzants esteroides.

Exercici sí, però ben pautat
La pràctica regular d'activitat física reporta múltiples beneficis per a la salut, considerada aquesta en els seus aspectes físics i psicològics (Petrozzello, Landers, Hatfield, Kubitz i Salazar,1991). No obstant això, l'exercici també pot convertir-se en factor de risc per determinades patologies (Pope, Katz i Hudson, 1993), o convertir-se en si mateix en un problema quan es transforma en una addicció.

l'autor

Albert Giménez

Metge esportiu i osteòpata del Claror Sardenya

Llicenciat en Medicina (UAB). Osteòpata.

més informació

afegir la revista a les RSS

Utilitzem cookies de tercers per recollir informació sobre les seves visites i el seu ús de la nostra web. En cas de continuar navegant per aquesta web entendrem que accepta l'ús d'aquests dispositius. Més informació: Política de Cookies

GTranslate