Acupuntura, efectiva per tractar la Fibromiàlgia

Marta Coll

10 d'octubre, 2017

La Fibromiàlgia és una patologia d'etiologia desconeguda, que es caracteritza principalment per un dolor crònic difús acompanyat moltes vegades per fatiga i que pot anar  associat a diferents símptomes com son les alteracions de la son, les cefalees, el colon irritable, la depressió i l'ansietat, entre d'altres.

El dolor de la Fibromiàlgia és de tipus global, continu, imprecís, que avarca sobretot grans grups musculars, s´acompanya de rigidesa principalment matutina i que empitjora amb el fred, la tensió física i psíquica.
 
La fatiga es present en el 70% dels casos i pot conduir a crisis d’esgotament de 24-48hores, que milloren amb el repòs. 
 
Les alteracions de la son constitueixen el tercer símptoma principal i es caracteritzen per dificultar de conciliació, desvetllaments nocturns i son no reparadora.
 
La Fibromiàlgia és una malaltia que té una prevalença en el nostre mitjà d’un 2-4% amb una afectació predominant del sexe femení (20:1).
 
La seva etiologia és desconeguda, però els darrers estudis fan referència a una disfunció del Sistema Nerviós Autònom, trastorns hormonals o microtraumes repetitius, que condicionarien una alteració del processament del dolor a nivell del Sistema Nerviós Central.
 
Des del punt de vista de la medicina Xinesa, la Fibromiàlgia estaria originada per l’estrès  emocional, dieta irregular i treball físic excessiu, que facilitaria la invasió de factors patògens exògens, com la humitat, que provocaria un estancament de Qi (energía) i de sang, que afectaria als canals energètics, és a dir els meridians,  tot provocant el dolor intens i altres símptomes.
 
Efectes de l’acupuntura
Tot i els avenços, la medicina moderna no ha controlat la malaltia. Per això és necessari buscar noves formes de tractament. L'acupuntura, com a medicina alternativa, ha estat valorada a nivell internacional com una teràpia eficaç. 
 
L'efecte de l’Acupuntura sobre la Fibromiàlgia estaria mediat per :
- Sistemes endògens de control del dolor amb un increment de la  secreció d´endorfines
- Modificacions del procés sensorial del Sistema Nerviós Central, amb un increment del llindar del dolor
- Modificacions a nivell del Sistema Nerviós Autònom
 
Recomanacions
Es recomana que el tractament d’Acupuntura vagi associat a la pràctica d´exercici físic adequat, uns bons hàbits dietètics, un horari regular de dormir i teràpies per gestionar l’estrès, com ara la meditació. Tot això permet a les persones afectades de Fibromiàlgia, disminuir la intensitat dels símptomes i millorar la seva qualitat de vida general.

l'autor

Marta Coll

Cap de l´Àrea de Salut del Claror Marítim

Llicenciada en Medicina i cirurgia per la UB, Especialista en Medicina de l’Educació física i l’esport per la UB Diploma de Nutrició i Dietètica a l’Hospital Clínic de Barcelona, Diploma de Terapèutica Homeopàtica pel CEDH, Diploma d’urgències mèdiques extrahospitalàries per l´ACMI

més informació

afegir la revista a les RSS

Utilitzem cookies de tercers per recollir informació sobre les seves visites i el seu ús de la nostra web. En cas de continuar navegant per aquesta web entendrem que accepta l'ús d'aquests dispositius. Més informació: Política de Cookies

GTranslate