La bicicleta, una forma de viure millor

Neus Vives

26 de gener, 2018

En els darrers anys s'ha produït un augment impressionant del nombre de persones que utilitzen la bicicleta com a mitjà de transport tant per anar a la feina com per a la vida diària i actualment ja és una gran alternativa al cotxe, la moto o el transport públic. L'explicació la trobem en la quantitat d’avantatges que presenta i que la converteixen en un transport ràpid, segur, verd i saludable.
Beneficis individuals
· És ideal per posar-se en forma: la bicicleta és un exercici cardiovascular ideal on s’utilitzen grans grups musculars i no produeix impacte sobre les articulacions com podria ser el córrer. 
· Per millorar la salut: com qualsevol tipus d’activitat física, sigui al nivell i en la forma que sigui, és efectiva per prevenir moltes malalties i factors de risc cardiovasculars: obesitat, hipertensió, triglicèrids, intolerància a la glucosa, etc. També redueix el risc de patir certs tipus de càncer, osteoporosi i facilita la conciliació del son.
· Millora la qualitat de vida i augmenta l’esperança de vida.
· Permet estalviar temps: està calculat que en els trajectes curts  inferiors a 8 km, la bici és més ràpida que la resta de transports i l’aparcament també és molt més ràpid. 
· Per estalviar diners: menys cost de compra i manteniment que el cotxe o la moto. No hi ha despesa en combustible, ni pàrquing, ni impostos, assegurances...
· Per divertir-se i gaudir: com tota activitat física dóna la sensació de benestar per a l’alliberament d’endorfines i la descàrrega de tensions. Ens fa arribar amb millor humor a la feina, més relaxats i concentrats. I alhora ens permet gaudir de la gent i del paisatge.
 
Beneficis que reverteixen al conjunt de la població
· Contribueix a la reducció de la contaminació ambiental i acústica. Ara que  la contaminació ha arribat a nivells tan alts que s’haurà de restringir la circulació de cotxes és el moment d’agafar la bici. Contribuïm a que es respiri millor i se senti menys soroll a la ciutat.
· Estalvi energètic: no consumeix derivats del petroli ni altres energies i es redueix també la despesa energètica en la construcció de la bici. 
· Reducció d’accidents: el número d'accidents de bicis són menors que els de cotxe o moto. Fa moderar la velocitat en general del transit de motor i alhora redueix  els seus propis accidents. Per evitar els accidents és important saber conduir bé la bici: fer-se visible, senyalitzar l’acció que es va a fer, no anar arrambat a la vorera ni als cotxes i per descomptat respectar tots els senyals de transit.  En cas d’accident el ciclista sempre és qui en surt més mal parat per això és molt recomanable fer servir casc.
· Millora la mobilitat dins la ciutat: descongestiona el trànsit, el volum de circulació es redueix, la bici ocupa 5 cops menys d’espai que el cotxe. També es guanyen espais de convivència ciutadana.
 
Barcelona, de les millors ciutats per als ciclistes
Actualment, l’Ajuntament de Barcelona impulsa un pla per fomentar l’ús de la bicicleta com a mitjà de desplaçament per dins la ciutat. Preveu l’ampliació de les infraestructures ciclistes, garantir la seguretat i minimitzar els conflictes amb la resta d’usuaris de la via pública.
 
 
En aquesta web trobareu tota la informació necessària per als usuaris d’aquest transport: plànols de carrils, notícies, activitats actuals, cursos, normativa, com conduir segur, etc.
 
També comencen a sorgir iniciatives empresarials  que promouen que els seus treballadors vagin a la feina en bicicleta donant incentius econòmics per cada quilòmetre fet. 
 
Barcelona ocupa el lloc número 11 en el ranking de les millors ciutats del món per anar en bicicleta. No cal pensar-s’ho més, us animem a utilitzar a partir d’ara la bicicleta com a companya de viatge, tots hi guanyem.

l'autor

Neus Vives

Cap de l’Àrea de Salut del Claror Cartagena

Metge especialista en Medicina de la Educació Física i l’Esport (UB)

més informació

afegir la revista a les RSS

Utilitzem cookies de tercers per recollir informació sobre les seves visites i el seu ús de la nostra web. En cas de continuar navegant per aquesta web entendrem que accepta l'ús d'aquests dispositius. Més informació: Política de Cookies

GTranslate