Dona i esport

Mariona Violán | Olga Barbero

7 de març, 2018

La Dra. Mariona Violan ens explica quines són les diferents estapes de la vida d’una dona, quins canvis físics i hormonals les diferencien, i la importància de fer esport adequat a cada etapa, com a part integrada en el dia a dia. Esport de petites, esports fins l'adolescència, esport i activitat física a etapes adultes, però sobretot: no parem! no ens aturem!

Intentarem canviar les estadístiques! L’esport a la vida d’una dona és clau i és clau a totes les etapes vitals. Però bàsicament us explicaré tres parts que crec que són les més importants.

És important que una nena, i hem de fugir sempre dels estereotips, faci esport, i sobretot, que aquest esport es mantingui fins a l’edat de l’adolescència, que justament és el punt on les nenes joves acostumen a deixar l’activitat física i l’esport.

I això és clau perquè és com tenir un pla de jubilació on estem fent que hi hagi una salut òssia, muscular i una força important i on comencen tots els factors benefactors de l’exercici físic i de l’esport. Sobretot, per prevenir malalties que vindran a mesura que ens anem fent grans.

Hi ha una altra etapa clau que és la de l’embaràs, el postpart, l’alletament...És clau que la mare en aquesta etapa naturalitzi l’esport acompanyada dels consells dels professionals mèdics i de l’esport, ja que, no tot es pot fer però si que és important que ens mantinguem.

I després entrem en una tercera fase, la maduresa, sobretot la fase del climateri, on les condicions físiques se’ns en van una mica avall i això en les dones passa abans que en els homes. I hem de tenir en compte 4 aspectes:

Un és l’aspecte físic on ens interessarà tenir una salut òssia i muscular importantíssima que això ens donarà una autonomia a la vida futura.  

Un altre, és la prevenció de malalties que passaran de manera bastant prevalent a la vida d’una dona i sabem que l’esport i l’activitat física tenen un factor de prevenció en front d’una malatia com és el cas del càncer de mama. I si aquesta malatia ocorre sabem que, durant els períodes de tractament, fer esport ens ajuda a millorar la seva eficàcia.

A les dones, que de vegades ens costa començar a dormir, i que hi ha d’altres preocupacions que ens envolten en la nostra vida, el fet de mantenir-nos actives fa que socialment estiguem més integrades, que riguem més, que en sentim millor, i sobretot, si ens mantenim actives fem petits exercicis de memòria.

De manera que quan arribem a la vellesa, que ens igualarem pràcticament als homes, tindrem tots aquests beneficis molt ben integrats i serem autònomes per poder portar una vida amb autonomia i llibertat tinguem l’edat que tinguem. Però això ho hem guanyat i ho hem començat a fer des que hem estat petites.
 
 

els autors

Mariona Violán

Responsable Àrea de salut de Can Caralleu

Llicenciada en medicina i cirurgia (UB). Especialista en Medicina de l’Activitat Física i l’ Esport (UB). Fellowship in Sports Medicine and Nutritional asses and exercice prescription en Childrens Hospital, Boston, and Sargent College.

més informació
Olga Barbero

Responsable de comunicació, imatge i màrqueting de Can Caralleu i Coordinadora de la Revista Claror

Postgrau de Comunicació Empresarial (UPF), Postgrau de Tècniques Editorials (UB), Llicenciada en Filosofia i Lletres (UB)

més informació

afegir la revista a les RSS

Utilitzem cookies de tercers per recollir informació sobre les seves visites i el seu ús de la nostra web. En cas de continuar navegant per aquesta web entendrem que accepta l'ús d'aquests dispositius. Més informació: Política de Cookies

GTranslate