Una boca sana millora el rendiment esportiu

Alonso Medina

29 de novembre, 2018

És sabut que pels esportistes d'elit o d'alt rendiment, tenir una òptima salut oral és un pilar fonamental d'una correcta preparació físico-atlètica.

Existeixen nombrosos estudis científics que així ho demostren i avalen aquesta afirmació.
L'estudi publicat el juny de 2018 per Gallagher&Cols1 a la prestigiosa revista de Community Dent Oral Epidemioly, realitzat a un total de 352 atletes d'alt rendiment d'equips representatius del Regne Unit va aportar unes dades molt interessants: es va trobar càries en un 49,1% dels atletes, en un 41,4% es va descobrir problemes de genives, i 1 de cada 5 esportistes havien tingut problemes en els queixals del seny.
Aquestes malalties van impactar de la següent manera en el seu rendiment esportiu:
-Un 32% dels estudiats van reportar problemes orals que van impactar en el seu rendiment;
- Un 29,9% van patir dolor a la boca.
- Un 9% va tenir dificultat per participar en algun entrenament o competició.
- Un 3,8% va haver de reduir el volum de l'entrenament.
- Un 34,6% va patir dificultat per menjar.

La SEPA (Societat Española de Periodoncia) ha elaborat un document científic on afirma que l'associació entre una deficient salut bucodental o periodontal es tradueix en un menor rendiment esportiu.
És més, el Dr. David Herrera, president de SEPA i professor de Periodòncia a la Universitat Complutense de Madrid, afirma que “la salut oral influeix en el rendiment esportiu i, d'igual forma, l'esport influeix en la salut bucodental”2.

En un article de Needleman &Cols3 sobre un estudi que es va realitzar a 278 atletes de diferents esports durant les olimpíades de Londres en 2012, la principal conclusió a què van arribar és que existia una salut oral molt pobra en aquests atletes, i que el seu rendiment esportiu va veure's reduït en diversos graus. Una dada molt interessant va ser que prop de la meitat d'aquests atletes no van fer cap control dental l'any anterior a aquest esdeveniment.

És veritat que a molts de nosaltres l'alt rendiment esportiu no ens interessa o no entra dins de les nostres prioritats, però si veiem l'esport com un camí per obtenir 'mens sana in corpore sano', tampoc podem oblidar-nos de cuidar de la nostra salut oral.

Les situacions que ens posarien en alarma davant un problema oral són:
• Sagnat de genives.
• Sensibilitat a les coses fredes calentes.
• Veure taques obscures en les nostres dents.
• Sensació de cansament en els músculs de les galtes.
• Maldecaps o coll als matins en despertar.

Encara que molts pacients creuen que l'absència de dolor o de molèsties en la boca significa l'absència de problemes, això dista molt de ser veritat. Existeixen múltiples problemes que no donen dolor o molèsties en la boca, i que sí que afecten la nostra salut en general d'una manera o una altra i, com a conseqüència, afecten el nostre rendiment físic.

Per això que és molt important que a l'inici de la nostra temporada d'entrenaments, i encara que no tinguem molèstia o dolor algun en la nostra boca, ens fem una revisió odontològica, almenys una vegada l'any.
Així ens previndrem un possible problema major i millorarem el nostre rendiment esportiu i la nostra qualitat de vida.

Més informació
Si vols conèixer els estudis citats, visita aquests enllaços
1 Oral health and performance impacts in elite and professional athletes. Gallagher J, Ashley P, Petrie A, Needleman I.Community Dent Oral Epidemiol. 2018 Jun 25. doi: 10.1111/cdoe.12392.
2 La periodontitis redueix el rendiment esportiu - SEPA
3 Oral health and impact on performance of athletes participating in the London 2012 Olympic Games: a cross-sectional study. Needleman I,Ashley P, Petrie A,et al.br JSports Med 2013;47:1054–1058

Si vols conèixer els serveis d'Stomatek, visita el seu web. Condicions especials per a tots els abonats i familiars de Can Caralleu.
Si vols veure articles de la Revista Claror relacionats amb la salut, visita la secció de Benestar i Salut.
Si vols més informació sobre els Clubs Claror, visita el nostres web, www.claror.cat

l'autor

Alonso Medina

Cap d'equip i fundador d'Stomatek, consulta d'Odontología Integral en el Centre Mèdico Teknon

Llicenciat en Odontologia per la Universidad Autonoma de Nuevo Leon, México. Master en Protesi i Implants dentals por l'Escola Superior d'Implantologia de Barcelona.

més informació

afegir la revista a les RSS

Utilitzem cookies de tercers per recollir informació sobre les seves visites i el seu ús de la nostra web. En cas de continuar navegant per aquesta web entendrem que accepta l'ús d'aquests dispositius. Més informació: Política de Cookies

GTranslate