Osteopatia i Fisioteràpia: diferents i complementàries

Albert Giménez

27 de desembre, 2018

Al nostre país, és molt normal que ens preguntin quina és la diferència entre osteopatia i fisioteràpia. Descobreix-nes les diferències.

Al nostre país, és molt normal que ens preguntem quina és la diferència entre osteopatia i fisioteràpia. Això és així perquè, ni la legislació espanyola ni els col·legis professionals han donat una definició adequada i completa de la figura de l'osteòpata i de les pràctiques que porta a terme. Sovint s'aparella l'osteopatia amb la fisioteràpia i són dues especialitats independents i complementàries.

Fisioteràpia
La fisioteràpia és una de les disciplines de ciències de la salut, i els seus objectius principals són la rehabilitació física i la readaptació a la vida diària, ajudant a millorar la qualitat de vida de les persones. També és molt efectiva en la prevenció de diverses patologies.
En l'actualitat dins de la fisioteràpia hi ha diverses especialitats, i, encara que la traumatològica i la manual són les més conegudes per la seva eficàcia davant lesions esportives, hi ha branques específiques en l'aparell respiratori, oncologia, estètica, neurologia, treball en el medi aquàtic, etc.

D'acord a la seva definició de 1968 l'OMS (Organització Mundial de la Salut) defineix la fisioteràpia com: 'L'art i la ciència del tractament per mitjà de l'exercici terapèutic i agents físics com la calor, el fred, la llum, l'aigua, el massatge i l'electricitat. A més, la fisioteràpia inclou l'execució de proves elèctriques i manuals per determinar el valor d'afectació i força muscular, proves per determinar capacitats funcionals, l'amplitud del moviment articular i mesures de la capacitat vital, així com ajudes diagnòstiques per al control de l'evolució'.

Per a la WCPT (World Confederation for Physical Therapy) o Confederació Mundial per la Fisioteràpia es tracta del "conjunt de mètodes, actuacions i tècniques que mitjançant l'aplicació d'agents físics curen, prevenen, recuperen i readapten als pacients susceptibles de rebre tractament fisioterapèutic".

El Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya el 1990, no es parla de les disfuncions del moviment sinó de la funcionalitat en general: 'La Fisioteràpia constitueix una professió autònoma i amb identitat pròpia dins de l'àmbit sanitari, l'objectiu és preservar, restablir i augmentar el nivell de salut dels ciutadans amb la finalitat de millorar les condicions de vida de la persona i de la Comunitat i, específicament, la prevenció, la promoció, el manteniment i la recuperació de la funcionalitat mitjançant qualsevol dels mitjans manuals, físics i químics al seu abast'

Osteopatia
L'OMS, el novembre de 2010, estableix els punts de referència a l'exercici de les medicines tradicionals i complementàries, entre les quals inclou a l'osteopatia. Aquest manifest la descriu així: 'L'osteopatia (també anomenada medicina osteopàtica) depèn del contacte manual per al diagnòstic i tractament. Respecta la relació entre el cos, la ment i l'esperit, en la salut i la malaltia; posa èmfasi en la integritat estructural i funcional del cos i la seva tendència intrínseca a sanar-se'. En aquest text inclou la necessitat d'integrar la medicina tradicional amb l'osteopatia en els sistemes de salut de cada país, ja que els països que barregen tots dos tipus de medicines es fan més fortes a brindar atenció i cures als pacients, creant un sistema sanitari més assegurança, eficaç i de qualitat.

En l'osteopatia s'usen una àmplia varietat de tècniques terapèutiques manuals per millorar la funció fisiològica i/o ajudar l'homeòstasi que ha estat alterada per disfunció somàtica (estructura del cos), és a dir, la funció danyada o alterada dels components relacionats amb el sistema somàtic, estructures òssies, articulars i miofascials i elements vasculars, limfàtics i neurals relacionats.

Els practicants d'osteopatia usen la seva comprensió de la relació entre estructura i funció per optimitzar les capacitats autoreguladores i auto sanadores del cos. Aquest enfocament holístic cap a la cura i sanació del pacient està basat en la idea que l'ésser humà és una unitat funcional dinàmica, en la qual totes les parts estan interrelacionades, i que posseeix els seus propis mecanismes autoreguladors i auto sanadors.

La pràctica de l'osteopatia és diferent d'altres professions relacionades amb l'assistència de la salut que utilitzen tècniques manuals, com ara la fisioteràpia i la quiropràctica, tot i les coincidències en les tècniques i intervencions emprades. Com enfocament personal i pràctic cap a la cura del pacient, l'osteopatia ha contribuït al cos de coneixement de la medicina de les pràctiques manuals, complementàries i alternatives.

 

Segueix llegint...

Aquí tens altres articles de la Revista Claror que et poden interessar:


Conèix els nostres serveis d'Osteopatia, a Claror Sardenya.

Si vols conèixer els nostres serveis de Fisioteràpia, escull el club:


 

l'autor

Albert Giménez

Metge esportiu i osteòpata del Claror Sardenya

Llicenciat en Medicina (UAB). Osteòpata.

més informació

afegir la revista a les RSS

Utilitzem cookies de tercers per recollir informació sobre les seves visites i el seu ús de la nostra web. En cas de continuar navegant per aquesta web entendrem que accepta l'ús d'aquests dispositius. Més informació: Política de Cookies

GTranslate