"Volem convertir Barcelona en la capital mundial de l'esport"

Sergi Larripa

2 de novembre, 1996

En aquest número de la revista Claror entrevistem a Albert Batlle, actual regidor d'Esports de l'Ajuntament de Barcelona.

No fa encara un any que Albert Batlle, tot un veterà de la política municipal, ocupa la regidoria d’Esports de l’Ajuntament. Què és, què fa, com viu un regidor d’Esports?
Ser regidor d’Esports en una ciutat com Barcelona és un privilegi extraordinari. Quan l’alcalde em va proposar el nomenament em va donar la il·lusió més grossa des que sóc regidor. Perquè és un bombó. La ciutat ha sigut olímpica, està ben equipada esportivament, està molt oberta a l’esport… i a mi, agradant-me com m’agrada l’esport és un tema molt engrescador. Però ara sóc conscient de que sóc el regidor en una fase no de creixement sinó de consolidació, i això ho ha de tenir molt present la ciutat. Estem en una fase en què, d’una etapa de creixement extraordinari quant a instal·lacions esportives, passem a una etapa en què prima garantir que es mantingui la qualitat de les instal·lacions construïdes en els darrers anys. D’altra banda, hem de continuar empenyent els barcelonins a participar en activitats esportives i, per descomptat, consolidar que Barcelona, després dels Jocs, es mantingui com una de les capitals mundials quant a grans esdeveniments esportius.

Què queda de la Barcelona olímpica tres anys i mig després dels Jocs?
Queden les instal·lacions que vam construir amb motiu dels Jocs amb un grau de conservació i d’utilització òptim, que ja és important. Un dels reptes que teníem era, no només fer bé els Jocs, sinó fer bé els Post-Jocs. Des del punt de vista de l’increment de l’activitat esportiva, el creixement ha estat extraordinari. Tenim més de 100.000 ciutadans que són usuaris de les instal·lacions esportives municipals… i tenim una ciutat amb un nou urbanisme que permet una utilització esportiva de la ciutat. Les platges, les avingudes, els parcs… espais oberts que conviden a la pràctica esportiva a la ciutat de Barcelona.

Continuaran les invesions?
Tenint en compte que estem a un període de consolidació més que de creixement, el programa d’inversions que tenim és força raonable. Destinarem al voltant de 2.000 milions de pessetes com a inversió en noves instal·lacions esportives.

En quines zones i en quin tipus d’instal·lacions es concentrarà la inversió?
A les zones més necessitades d’infraestructures. Les instal·lacions olímpiques es van repartir de forma bastant uniforme però som conscients que algunes zones van quedar mancades. Es faran inversions també en obres d’acondicionament d’instal·lacions que van complir el seu paper, però que han de ser adapatades a les noves necessitats de la pràctica esportiva. És el cas del Poliesportiu de l’Estació del Nord, que gestionarà la Unió de Federacions Esportives de Catalunya. O la piscina de Salts de Montjuïc, que va complir el seu paper durant els Jocs, i que ara cedirem a la Federació Catalana de Natació i l’adaptarem a les noves necessitats.

I a la zona dreta de l’Eixample quins projectes hi ha?
El projecte Tàbor està tirant endavant, en procés de construcció. És un projecte que dotarà a aquell sector d’una nova instal·lació esportiva aprofitant la construcció de l’escola. Aquí nosaltres bàsicament farem el continent i el contingut vindrà una miqueta marcat per les característiques de la concessió que en el seu moment realitzem. Aquesta serà una instal·lació gestionada per una entitat esportiva, com gairebé totes les instal·lacions municipals. Hi ha entitats i empreses esportives que ja han manifestat el seu interès, i suposo que Claror també tindrà alguna cosa a dir sobre el tema.

Algunes persones, grups de veïns, han demanat a Claror que es presentin al concurs i gestioni aquest poliesportiu. Com creu vostè que ha de ser aquest nou espai? Ha de ser similar a l’Esportiu Claror o, donada la proximitat que hi haurà entre les dues instal·lacions, haurà de ser un model diferent i complementari?
Crec que ha de ser un mixte entre les dues coses. Primer perquè la gestió de Claror és una gestió d’uns instal·lació polivalent i, per tant, compleix totes les condicions d’una instal·lació d’aquestes característiques, i després, naturalment, si en el sector ja hi ha una determinada oferta o hi ha una oferta molt potent, provablement els elements més dèbils d’aquesta oferta seran els que s’hauran de treballar a Tàbor. En qualsevol dels casos, en el moment en què s’hagi de fer el concurs haurem de fer-ho, tal com marca la llei, amb tots els criteris de publicitat, qualitat… i llavors serà el moment de parlar-ne.

Canviant una mica de tema, com valora el nivell de l’educació esportiva que hi ha a Barcelona?
Una de les assignatures que en aquest país hem tingut pendents durant molt de temps ha sigut l’esport en edat escolar. L’esport era considerat com una de les "Maries" a l’escola, una assignatura poc treballada. L’Ajuntament va ser un motor, durant molts anys, per tirar endavant un programa d’educació esportiva. Va fer-se la campanya "A l’escola, més esport que mai" o el programa dels "dimecres olímpics". I aquest, precisament, el reprenem ara. Des d’aquest febrer s’ha engegat ara un programa de "dimecres esportius". Amb l’àrea d’educació de l’Ajuntament estem treballant perquè la Generalitat presti l’atenció que es mereix l’esport en horari lectiu. I pel que fa a l’esport infantil fora de l’escola jo crec que hem avançat perquè l’oferta és molt més plural de la que hi havia fa uns anys i, per tant, la possibilitat de triar és molt major. Crec que l’oferta per a totes les edats és pru variada i tothom pot trobar l’esport que li va a la mida. L’alcalde em diu una cosa amb la que hi estic d’acord; tot nano pot triomfar en un esport, del que es tracta es de trobar l’esport en què cada nano s’hi troba a gust.

Li preocupa que hi hagi excés de competició en l’esport de formació? Creu que la competició és la causa de la violència que de vegades es veu en l’esport?
Aquest és un tema que és objecte de reflexió per part de tothom. Però, a veure, el dilema entre esport i competició i esport de formació és una qüestió superdada. Aquesta és una història de fa quinze anys. El que hem d’aconseguir és que l’esport de la competició sigui esport de formació, però no contraposar l’esport de fomació a l’esport de competició, perquè hi ha una gran part de l’esport que no s’explica sense l’aspecte competitiu. I fins i tot, l’esport que va més lligat a la salut també té un component competitiu. Per exemple, jos sóc un entusiasta del jogging i de la bicicleta fitness i cardiovascular i cada dia em cronometro per veure si estic més bé, si milloro la meva marca… és a dir que fins i tot en aquest cas també competeixes contra tu mateix. El que hem d’aconseguir és que l’esport de competició sigui formatiu, i en això els educadors i els pares dels jugadors tenen una funció molt important. De vegades et sap greu anar a un partit de futbol infantil i veure, no el comportament dels nanos, sinó el dels pares, dels entrenadors… i això és una cosa que entre tots plegats hem d’anar corregint.

Tornaran a haver grans esdeveniments esportius a Barcelona?
Això és un tema molt important que estem impulsant: consolidar Barcelona com la capital internacional de l’esport. De fet, després del Jocs ha continuat havent-hi grans esdeveniments esportius. L’any passat vam tanir el Campionat del Món d’Atletisme en pista coberta, fa uns dies vam tenir el Gran Premi Olímpic d’Hoquei Herba, l’any que ve tindrem l’Europeu de bàsquet, tenim etapes de la Vuelta Ciclista a Espanya i, tot i així, tenim un programa per convertir Barcelona en la capital mundial de l’Esport i així captar alguns dels més grans esdeveniments esportius. I quan diem Barcelona, en aquest cas ens referim a Barcelona i tota la seva àrea d’influència. L’objectiu és consolidar el bon programa d’esdeveniments que ja tenim i, a ser possible, augmentar-lo.

Currículum vitae

Albert Batlle és actualment regidor d’Esports i Relacions Ciutadanes de l’Ajuntament de Barcelona.

Té 43 anys (va néixer el 29 de gener de 1953 a Barcelona), és casat i té tres fills.

És advocat, professió que va ecercir des de l’any 76 fins al 83, any en qquè va incorporar-se al segon govern democràtic de l’Ajuntament per dedicar-se íntegrament a la política.

Des de l’any 83 és regidor del districte d’Horta-Guinardó, càrrec que encara ocupa. Ha estat responsable de Descentralització i, des del 91, regidor de Relacions Ciutadanes.

Després de les eleccions municipals del 28 de maig de 1995, l’alcalde Maragall va proposar-li d’ocupar-se, a més, de la regidoria d’Esports que Enric Truñó, l’actual regidor d’educació, deixava vacant.

 

l'autor

Sergi Larripa

Director de la Revista Claror i Director de Marketing i Comunicació de Clubs Claror

Llicenciat en Ciències de la Comunicació per la UAB, Diplomat en Història per la UB, Master en Direcció de Marketing d’Entitats Esportives UB, Postgrau en Polítiques de Marketing IQS-URL, Postgrau en Marketing Digital i Inbound Marketing a Inesdi.

més informació

afegir la revista a les RSS

Utilitzem cookies de tercers per recollir informació sobre les seves visites i el seu ús de la nostra web. En cas de continuar navegant per aquesta web entendrem que accepta l'ús d'aquests dispositius. Més informació: Política de Cookies

GTranslate