"Dir que el Crackòvia és una còpia del Força Barça és injust"

Cristian González

4 de novembre, 2009

Toni Soler i Guasch (Figueres, 1965) és llicenciat en història, periodista i director dels programes d’humor Polònia i Crackòvia de Televisió de Catalunya. També dirigeix el programa de ràdio Minoria absoluta de l’emissora RAC 1.

Vostè ha declarat que a Catalunya es discrimina el castellà en alguns àmbits determinats...
Sí, com a resultat lògic d’una política a favor del català, que és la nostra llengua pròpia i la que està en posició de desavantatge respecte del castellà, que és més fort.

Quines solucions proposa per solucionar el conflicte lingüístic a Catalunya?
Tolerància, respecte... i un acord de mínims en favor del català com a llengua comuna, sense que això creï un perjudici dels drets individuals. Però admeto que estem parlant d’un tema molt complicat de resoldre.

Parlant del Polònia, aquesta temporada el programa ha fet un pas més cap a l’humor absurd o és la política catalana que els posa les coses fàcils?
És cert que la política dóna menys de si que en el primer tripartit, i quan no hi ha teca te l’has d’inventar d’una manera o d’una altra. D’aquí ve que en aquesta temporada de vegades recorrem a l’humor absurd. Però la nostra prioritat és bàsicament retratar i deformar la realitat.

Es comenta que tracten millor alguns polítics que altres...
És lògic que es comentin aquestes coses, però normalment la gent fa aquest judici en funció de les seves preferències polítiques. No ens podem fiar totalment del que ens diuen des de fora. D’altra banda, nosaltres no fem política, sinó humor, i la versió humorística d’un personatge pot ser més cruel que la d’un altre, sense que sigui una cosa buscada per part de la gent que fa el programa.

També ha comentat que mentre l’audiència sigui alta no rebran pressions externes...
Crec que el programa té més possibilitats de perdurar si contribueix als bons resultats d’audiència de TV3, com està passant, per sort. Si algú se’ns volgués carregar ara, seria una decisió poc lògica des d’un punt de vista estrictament professional.

Vostè va dir que li agradaria molt tenir una monarquia catalana. Ha pensat ja en algun rei o reina?
(Riu) No, home, allò era una broma, sóc republicà de cap a peus!

Crackòvia és tot un èxit, però molts l’acusen de copiar massa la fórmula que ja va impulsar Alfons Arús fa més de deu anys.
Jo vaig riure molt en el seu moment amb el Força Barça. Però, amb el cor a la mà, m’agrada molt més Crackòvia. Dir que és una còpia és totalment injust.

Corre la brama que va molt enfeinat amb tots els programes que dirigeix. Ja té temps per satisfer la família?
Aquest any estic content perquè he aconseguit organitzar-me millor i dedicar més temps a la família... i a mi! Per sort tinc un equip fantàstic i tant Polònia, com Crackòvia, com Minoria absoluta rutllen francament molt bé.

Té en ment algun projecte més sigui per a la televisió o la ràdio?
Sempre penses en coses, però la meva prioritat és consolidar el Polònia i el Crackòvia. Em sembla que encara és d’hora per pensar en la temporada que ve, tot i que m’agrada escriure i voldria tenir més temps per fer-ho.

Què li semblen les reduccions de plantilla que estan afectant diverses empreses dels mitjans de comunicació?
Em preocupen tant com les de les empreses d’altres rams. La crisi i l’atur són un problema molt greu i comprenc l’angoixa amb què ho viuen els que hi estan implicats directament. Tant de bo el 2009 comenci la recuperació econòmica.

Quines sensacions tindria si cada dilluns o dijous s’emetés un programa en què aparegués una imitació seva que el ridiculitzés?
La veritat és que no ho sé..., prefereixo no saber-ho. Durant deu anys he après a pair les crítiques, algunes molt injustes, que fan els crítics de televisió. Suposo que també podria aguantar això.

l'autor

Cristian González

Llicenciat en Periodisme (UPF), Llicenciat en Història Contemporània (UB), Màster en Comunicació Empresarial Especialitat en Tecnologies Digitals (UPF).

més informació

afegir la revista a les RSS

Utilitzem cookies de tercers per recollir informació sobre les seves visites i el seu ús de la nostra web. En cas de continuar navegant per aquesta web entendrem que accepta l'ús d'aquests dispositius. Més informació: Política de Cookies

GTranslate