Activitat física: Adapta-la a la teva salut

Albert Giménez

4 de novembre, 2003

L'activitat física està cada vegada més generalitzada entre la població i, en els últims 20 o 25 anys, hem assistit a un increment important quant al nombre d'usuaris dels centres esportius i, també, a una gran diversificació del perfil d'usuari. Però, en què ens beneficia practicar esport de manera regular?

Si bé fa uns vint anys l'activitat física es limitava fonamentalment a l'acció formativa dels escolars i a l'esportista professional, avui dia no és difícil que els escolars continuïn practicant alguna activitat física esportiva en l'edat adulta, o que la reprenguin (després d'haver-la abandonat en la joventut) estimulats pel coneixement generalitzat dels múltiples beneficis que una activitat física regular aporta a la salut.

Avantatges de l'exercici físic

Els avantatges de practicar exercici de manera regular són múltiples, i afecten molts òrgans i parts del cos.

Per exemple, el cor esdevé més eficaç, millora la circulació sanguínia en general i, com a conseqüència, hi ha més aflluència de sang a la pell, la qual cosa ens confereix un aspecte més saludable.

També es produeix més activitat pulmonar amb l'augment de l'absorció d'oxigen de l'aire. I aquest aprofitament d'oxigen, combinat amb la major força muscular, permet realitzar un exercici regular durant un període de temps prolongat; és a dir, augmenta la nostra resistència. I, evidentment, la mobilitat redueix el perill de dolors articulars i la rigidesa, sobretot en la tercera edat.

Prevenció de malalties

Però, a més, l'exercici físic prevé i ajuda a millorar infinitat de malalties. En realitat, no hi ha cap malaltia en què una activitat física ben pautada no afavoreixi la millora.

A banda d'alleujar els dolors musculars en general, els exercicis que activen els músculs abdominals i la columna vertebral milloren la postura i ajuden a prevenir el mal d'esquena. Per extensió, l'increment de la capacitat muscular origina el creixement dels músculs i és indispensable en aquelles persones que pateixen atròfia muscular.

Els ossos també es veuen afavorits amb la pràctica moderada i regular d'exercici, perquè n'incrementen el contingut en minerals i aquest fet redueix tant el risc de desenvolupar osteoporosi com el perill de sofrir fractures per fragilitat òssia.

A més, minva el risc de contraure malalties cardíaques, entre d'altres causes perquè ajuda a controlar el pes. I, en el cas d'aquelles persones que justament tenen sobrepès o obesitat, la pràctica d'exercici i una alimentació equilibrada ajudaran a reduir-los. A banda d'això, eviten malalties que se'n deriven, com la diabetis, la colelitiasi (pedres a la vesícula), la hipertensió arterial o l'infart de miocardi.

En l'àmbit més psicològic, l'exercici regular augmenta l'autoestima i ens fa sentir més relaxats. Per tant, combat l'ansietat i la depressió -a més de ser un gran aliat contra les alteracions del son-, ja que ajuda a descansar millor afavoreix un son profund. Això sí, hem d'esperar-nos almenys una hora des que hem acabat de realitzar l'exercici fins que ens n'anem a dormir.

L'activitat més adequada

La preescripció de l'activitat física o dels exercicis més adequats per a cada situació correspon al metge esportiu o a l'especialista en medicina esportiva. La formació d'aquests experts inclou coneixements en el camp de la medicina i també en l'àmbit de l'entrenament i, per tant, ells són els més indicats per avaluar i certificar l'aptitud per a la pràctica de l'activitat esportiva, així com determinar-ne les indicacions i contraindicacions.

La revisió mèdica esportiva

L'examen de participació (PPE) dels autors anglosaxons, o el que els autors francesos anomenen visita de control mèdic esportiu o visita de no contraindicació, ha de representar una rutina per a esportistes de totes les edats.

Aquesta valoració intenta identificar condicions mèdiques o ortopèdiques que puguin afectar a la seguretat i l'efectivitat de l'esportista. Però la forma, la profunditat, la metodologia i la periodicitat per realitzar aquests controls mèdics esportius no estan definides de forma clara, ni hi ha unes directrius àmpliament acceptades.

En l'àmbit en què treballa la Fundació Claror, que és el de centres esportius de caràcter lúdic i amb vocació clara d'afavorir la salut, el propòsit és el de facilitar als nostres abonats una orientació sobre quina activitat física els convé més (segons l'historial mèdic i els antecedents esportius), sempre amb objectius realistes que facin compatible tot això amb el temps que cada persona sigui capaç de dedicar-hi. Per aquest motiu, el primer que demanem quan una persona s'abona a les nostres instal·lacions és que ompli el Qüestionari d'Iniciació a l'Activitat Física, a partir del qual es fa una primera valoració sobre l'estat de salut i s'insta a l'abonat sobre la conveniència que es faci una revisió mèdica.

Per establir un programa d'exercicis al més adaptat possible a l'usuari és necessari entrevistar-lo, elaborar una història clínica amb antecedents personals i patològics, fer-li una exploració física amb aparells i preguntar-li pels objectius i els temps de dedicació. També és recomanable completar la revisió bàsica amb un electrocardiograma, almenys de repòs.

En les persones majors de 60 anys o en aquelles de qualsevol edat que al·leguin necessitat d'iniciar un programa d'activitat física per motius de salut, la revisió mèdica haurà de ser completada amb les suficients proves mèdiques complementàries.

Així s'eviten riscs innecessaris i es garanteixen els màxims beneficis en la programació de l'activitat física.

Per exemple, se sol realitzar una analítica a aquelles persones que pateixen diabetis, hipercolesterolèmia o hiperuricèmia; proves funcionals cardíaques (com electrocardiogrames, o proves d'esforç) a pacients que han patit infarts, arrítmies, postcirurgia coronària, valvulopaties, i proves radiològiques a pacients amb transtorns de l'aparell locomotor (com hèrnies discals, artrosi o postcirugia protèsica).

l'autor

Albert Giménez

Metge esportiu i osteòpata del Claror Sardenya

Llicenciat en Medicina (UAB). Osteòpata.

més informació

afegir la revista a les RSS

Utilitzem cookies de tercers per recollir informació sobre les seves visites i el seu ús de la nostra web. En cas de continuar navegant per aquesta web entendrem que accepta l'ús d'aquests dispositius. Més informació: Política de Cookies

GTranslate