Calçat esportiu, no te la juguis

Anna Yuguero

9 de novembre, 2005

La sensació de benestar que sentim en treure’ns les sabates després d’un dia llarg i dur demostra que és indispensable escollir bé el nostre calçat per tal d’assegurar la integritat del peu i, en conseqüència, del nostre cos.

Els components ossis que estan relacionats amb la marxa humana i que reben la repercussió directa de cada pas són la columna vertebral, la pelvis, el fèmur, la tíbia, el peroné i els ossos del peu. Qualsevol variació pel que fa al peu produirà variacions a la resta de les estructures.

La pràctica esportiva no està exempta d’aquestes sensacions. Per aquest motiu, el calçat esportiu és una eina fonamental i d’ell depèn, en gran part, evitar possibles lesions i obtenir un major rendiment.
Per poder determinar les característiques adequades del calçat esportiu, cal tenir present les característiques del peu i l’esport que farem.
El calçat esportiu està orientat a mantenir les qualitats del peu i ha d’assegurar-nos estabilitat, esmortiment, control de moviment, lleugeresa i adaptació.

Característiques del calçat segons el que necessitem
En funció de la disciplina esportiva que es practica, el calçat tindrà més percentatge d’una qualitat o d’una altra. Per aquest motiu, unes sabatilles per jugar a bàsquet no són recomanables per caminar, ni les de fitness serviran per jugar a futbol... Cada sabatilla té la seva raó de ser i compleix unes funcions determinades.
L’estabilitat és una qualitat relacionada amb la seguretat del turmell i el peu. Si necessitem una sabatilla que la reforci hem d’optar per les de formes semicorbes o rectes, amb una entresola doble, posts rígids interns i la presència d’un estabilitzador extern (reforç situat a la zona baixa del taló).
Relacionat amb l’estabilitat, el control del moviment serà major si triem un calçat amb un reforç extra a base de costures més fortes i gruixudes.
En determinats esports (com per exemple, el bàsquet), cal cercar un calçat que garanteixi el màxim l’esmortiment. És a dir, que minimitzi les forces d’impacte i absorbeixi els impactes repetits que es transmeten des dels talons als genolls i, fins i tot, a la columna vertebral. Per reduir el desgast articular i muscular, les sabatilles més idònies són les que treballen aquesta qualitat a partir de l’entresola a través de materials especials o mitjançant càmeres d’aire, gel o líquid.
En esports on la velocitat és un factor important, com l’atletisme, la lleugeresa permetrà una menor resistència al moviment. En el cas de les sabatilles estarà condicionada pel pes, que depèn tant del material utilitzat en la fabricació com de la quantitat de components.
Per últim, l’adaptació fa referència a les prestacions que el calçat ofereix a les característiques específiques de cada esport. Per això, el ventall de possibilitats és molt ampli. De tota manera, cal especificar que, en funció de l’adaptació, podem trobar el calçat de tracció indirecta o directa. El de tracció indirecta s’adhereix més al terreny gràcies a tacs o claus clavats en una sola molt rígida. El de tracció directa busca no tant l’adhesió sinó un contacte màxim del peu sobre la superfície, cosa que s’aconsegueix pel tipus de material emprat.

LES QUATRE GRANS FUNCIONS DEL PEU

Segons Goldcher (1992) “la funció dinàmica del peu ens fa veure que està ben adaptat pel moviment que implica mecanismes complexos”. Aquest autor defineix quatre funcions prioritàries del peu:
Funció motora activa: permet la fase de propulsió en caminar, córrer i saltar. D’aquesta manera, s’aconsegueix el desplaçament a cada pas.
Funció d’equilibri: permet una òptima adaptació al terra, a més d’un ajustament a les circumstàncies externes del medi.
Funció d’esmortiment de les pressions: el peu és l’encarregat d’esmorteir i dissipar les pressions que les càrregues i impactes exerceixen sobre l’extremitat inferior.
Funció tècnica especialitzada: relacionada amb la pràctica esportiva. La variabilitat és màxima ja que pot comprendre des del colpeig de la pilota en el futbol fins al moviment de batuda en la natació.

l'autor

Anna Yuguero

Fisioterapueta del Claror Marítim

Diplomada en Fisioteràpia (Escoles Universitàries Gimbernat, UAB), Llicenciada en Ciènces de l’Activitat Física i l’Esport (Universitat Ramon Llull)

més informació

afegir la revista a les RSS

Utilitzem cookies de tercers per recollir informació sobre les seves visites i el seu ús de la nostra web. En cas de continuar navegant per aquesta web entendrem que accepta l'ús d'aquests dispositius. Més informació: Política de Cookies

GTranslate