Cuida't l'esquena!

9 de novembre, 2010

Les males postures i les tensions cotidianes són la principal causa del mal d’esquena que pateix gran part de la població. El tractament pot passar per l’aplicació de tècniques manuals (massatge, osteopatia...) però, sobretot, per la reeducació del cos.

El mal d’esquena és un problema que afecta una gran part de la població i és una de les preocupacions principals de la societat actual. Un percentatge elevat de les visites mèdiques i de les baixes laborals corresponen a dolors a la columna vertebral (raquiàlgia). Els mals hàbits posturals, el sedentarisme i l’estrès són alguns dels factors que comporten l’aparició d’aquestes xacres que, malauradament, cada cop apareixen més aviat.

Molts d’aquests problemes es podrien evitar fent un treball de control i consciència postural que basi el tractament en la globalitat del cos, tot buscant l’equilibri entre les cadenes musculars i procurant restablir les amplituds articulars fisiològiques, ajudant-se del treball respiratori per alliberar la tensió.

La musculatura del cos humà la podem dividir en dos grups: la dinàmica i l’estàtica o postural. A grans trets, el primer grup s’encarrega dels moviments voluntaris, i si aquests músculs no es treballen tendeixen a la debilitat (per exemple, el bíceps braquial). El segon grup es troba en contracció constant, ja que és el que manté la postura del cos lluitant contra la força de la gravetat. Aquests músculs tendeixen a l’escurçament (per exemple, els isquiotibials).

Segons Léopold Busquet, director del centre de formació Les chaînes musculaires i autor de nombrosos llibres sobre el tema, la musculatura del cos s’organitza en cadenes. Això fa que el cos sigui una unitat funcional, de manera que l’afectació d’una zona (per debilitat, contractura, etc.) pot repercutir sobre una altra, sigui propera o allunyada del punt de conflicte. Un exemple d’aquesta situació seria la relació entre els mals lumbars i la debilitat de la faixa abdominal. La descompensació entre la musculatura abdominal i la lumbar fa que el repartiment de forces que rep el cos no sigui l’adequat, fet que provoca que la força que hauria d’absorbir la musculatura abdominal, a causa de la seva debilitat, passi a la zona lumbar i la sobrecarregui.

D’aquesta manera veiem que gaudir d’un bon equilibri del to i la flexibilitat muscular, a part de prevenir o alleujar els dolors, també ens facilitarà els moviments lliures i fluids, a la vegada que disminuirà la tensió de les articulacions, fet que ens permetrà lluitar contra el desgast articular.

Activitat física específica
Per millorar el to i la flexibilitat articular a les persones que ja pateixen de dolor d’esquena, la millor opció és practicar una activitat física suau, pautada i supervisada per un especialista. Aquest tipus d’activitat pot rebre molts noms: en forma, escola d’esquena... En qualsevol cas, perquè sigui útil per tractar el mal d’esquena, el programa d’entrenament ha d’incidir en els exercicis de col·locació postural, potenciació muscular, mobilitat general, estiraments i treball respiratori.

És una activitat que no necessita grans esforços i, generalment, les sessions s’estructuren en tres parts: una primera on es fa un escalfament global del cos; a la segona es duen a terme els continguts principals planificats per a la sessió, i la tercera consisteix a fer relaxació.

Tot i no tractar-se d’una atenció personalitzada, l’avantatge de fer-se en grup reduït permet al tècnic fer una supervisió constant sobre els alumnes per tal que els exercicis es facin de manera correcta i controlada.

Aquest tipus d’activitat, sempre que es faci amb regularitat, és el punt de partida idoni per adquirir una bona consciència postural i esdevé la base per poder fer altres activitats. A més, ens serveix per fer un treball de prevenció de lesions i ens permetrà obtenir un aprenentatge d’hàbits posturals i ergonòmics perfectament extrapolables a les activitats bàsiques de la vida diària, amb la qual cosa es guanya en qualitat de vida.

afegir la revista a les RSS

Utilitzem cookies de tercers per recollir informació sobre les seves visites i el seu ús de la nostra web. En cas de continuar navegant per aquesta web entendrem que accepta l'ús d'aquests dispositius. Més informació: Política de Cookies

GTranslate