Dolor del teixit tou

Albert Giménez

4 de novembre, 2010

Patir dolor a certes parts del cos, sense poder-ne identificar gaire bé on es localitza ni què el causa, és un dels problemes de salut més freqüents en persones de totes les edats. Esbrinar-ne què l’origina és el primer pas per calmar el pacient i establir les pautes idònies per al tractament.

En els casos en què no es coneixen les causes específiques d’una malaltia, els metges solem anomenar-les referint-nos directament als símptomes. Un exemple és quan anomenem «dolor del teixit tou», que es refereix al malestar en alguna part del sistema que connecta els músculs amb els tendons i els lligaments (no als ossos) i de la qual es desconeixen les causes.

Quan un pacient es queixa de «dolor d’ossos» o «dolor a les articulacions» el metge assumeix que en realitat el problema és articular. No obstant això, tant el dolor com els altres símptomes de tipus musculoesquelètic (rigidesa, debilitat, dificultat en els moviments, formigueigs…) poden originar-se en una diversitat d’estructures extraarticulars (teixits tous com els músculs, tendons, lligaments, fàscies, nervis…). De fet, molts pacients amb signes radiològics de degeneració artròsica severa no refereixen cap simptomatologia a la pràctica.

Com fer un diagnòstic correcte?
Podríem pensar que si no en coneixem clarament les causes és molt difícil fer un diagnòstic correcte i, per tant, un bon tractament.

En aquests casos, la feina del metge consisteix a trobar l’estructura que pot ser l’origen dels símptomes a través de l’interrogatori al pacient, de l’exploració física detallada i intencionada, a més d’estudiar els resultats de les proves complementàries.

Per exemple, és molt important definir si hi ha inflamació al voltant de les articulacions, com també identificar el patró d’aparició o desaparició del dolor i els patrons que el precipiten, l’agreugen o l’atenuen. Tot i que és comú que hi hagi inflamació, normalment es localitza en àrees poc extenses, per exemple, en baines i insercions tendinoses o bosses.

Les causes del dolor
Normalment el dolor del teixit tou s’origina per traumes aguts o, encara més freqüent, per sobrecàrregues repetitives en una zona del cos. Per això, és molt important conèixer certs aspectes del pacient, com ara l’ocupació, els hàbits esportius i el condicionament físic, si fa activitats repetitives o qualsevol altre factor que pugui contribuir a una disfunció mecànica (si adopta males posicions, si les cames no mesuren el mateix…).

L’edat és un altre factor que cal tenir en compte, perquè amb el pas del temps els tendons perden flexibilitat i elasticitat, per la qual cosa són més susceptibles de patir una lesió.

Pel que fa al tractament, hi ha una gran varietat de fàrmacs que poden alleugerir els símptomes, però per si sols no resolen el problema. També cal intervenir amb altres mesures que eradiquin les causes que l’originen, com per exemple corregir els mals hàbits posturals, aprimar-se si la causa es troba en el sobrepès o fer exercici físic per recuperar el to muscular si presenta atròfia o hipotròfia per desús (pèrdua de to).

També hi ha tractaments que ens poden ajudar a pal·liar el dolor com ara la fisioteràpia amb tot el seu ventall de tècniques manuals i l’electroteràpia (massatge, ultrasò...).

Demanar al metge que ens ensenyi tècniques d’autocura i que ens expliqui clarament les causes que originen el dolor farà que no ens preocupem en excés pensant que tenim una malaltia greu i, alhora, aconseguirem implicar-nos més en el tractament a curt i llarg termini.

l'autor

Albert Giménez

Metge esportiu i osteòpata del Claror Sardenya

Llicenciat en Medicina (UAB). Osteòpata.

més informació

afegir la revista a les RSS

Utilitzem cookies de tercers per recollir informació sobre les seves visites i el seu ús de la nostra web. En cas de continuar navegant per aquesta web entendrem que accepta l'ús d'aquests dispositius. Més informació: Política de Cookies

GTranslate