El calçat: ESCULL BÉ!

Albert Giménez

11 de novembre, 1999

Equipar-se de manera adequada quan decidim practicar alguna activitat física és tant o més important que treballar bé els exercicis o jugar amb una tècnica acurada. El calçat és un dels elements que més hem de vigilar per evitar lesions i executar amb comoditat i seguretat els moviments.

La manca d'una bona selecció i una adequada adaptació de l’equipament esportiu és la causa d'un gran nombre de lesions esportives. Per exemple, el colze de tennista, si no triem una bona raqueta d'esquaix, o problemes de pell, si la roba no és prou transpirable.

Però un dels elements de més importància és el calçat, ja que si no triem unes sabatilles adequades a la pràctica esportiva correm el risc de sofrir lesions al tendó d'Aquil·les o dolors a la base dels dits del peu.

Quan entrem en una botiga per comprar calçat esportiu, hi trobem multitud de sabatilles de tots colors, de diverses marques, sofisticats materials i incorporacions d'elements de disseny que les fan més atractives.

Aquest extraordinari desenvolupament aconseguit en la fabricació de calçat esportiu és fruit de l’aplicació de les més avançades tècniques sorgides en els diversos àmbits de la investigació.

No solament es tracta dels profunds coneixements d’anatomia i biomecànica articular, que indubtablement han de posseir els qui es dediquen a aquesta tasca, sinó també dels avenços de la física, les tècniques d’obtenció d’imatges, la resistència de materials, etc.

Tots aquests progressos s'han aplicat en la investigació i el desenvolupament del calçat esportiu i han desencadenat un canvi de concepte.

L’objectiu principal ja no és la durada i resistència -tot i que són encara característiques desitjables- sinó l’índex de protecció que proporciona al peu i el rendiment esportiu que s’aconsegueix amb la seva utilització.

Cada esport requereix una tècnica diferent d’execució; els moviments del cos humà varien segons la pràctica esportiva, i també canvia sensiblement el treball del peu. A més, no tots els esports es realitzen sobre el mateix tipus de paviment o terra, alguns es practiquen sobre terra dur, d'altres sobre herba, parquet, pistes sintètiques…

És lògic, per tant, adaptar el calçat a totes aquestes variables amb la fita d’obtenir el màxim rendiment de l’esforç amb la major comoditat i el mínim risc de lesions.

Tingues en compte que...

Si bé les sabatilles de les marques esportives més conegudes són de bona qualitat, n'hi ha de més assequibles i que garanteixen un bon calçat. Només cal que us fixeu que compleixin els requisits bàsics segons les vostres necessitats.

Com a criteris generals, cal que compleixin les següents funcions:

1. Protegir contra les possibles lesions directes causades per xocs, cops, talls o macadures.

2. Complementar l’estabilitat de l’articulació superior i inferior del turmell, d’acord amb les exigències específicament esportives.

3. Afavorir la mobilitat normal i oferir una ferma subjecció als talons.

4. Disposar d’un interior estable fins al metatars i d'un pis compacte per al recolzament del taló.

5. Tenir una configuració de la sola adequada per transmetre al terra, de manera òptima i segons les exigències, l’energia corporal derivada tant del moviment com de la frenada.

6. Ajustar-se de manera apropiada al peu mitjançant la incorporació d’un embuatat, longitudinal o transversal, o bé d’una plantilla per evitar el cansament i mantenir el reg sanguini adequat.

7. No ser estretes, per evitar punts de compressió, i deixar llibertat de moviment a la part anterior del peu.

8. Garantir una bona durabilitat, que pot allargar-se si es cuiden correctament.

MÉS INFORMACIÓ...
     

Com cuidar les teves bambes

Per calçar-se bé no únicament cal comprar-se unes bones sabatilles. La cura que en tinguem condicionarà que sempre ens facin el mateix bon servei. Aquestes són algunes recomanacions pràctiques:

Han de netejar-se amb un detergent suau, aigua tèbia i un raspall no massa dur.

No han de sotmetre's a elevades temperatures, ja que la sola mitja podria encongir-se i separar-se de la sola externa.

Quan estiguin molles el millor és deixar que s' assequin a l'aire lliure sense que els toqui el sol. Mai en un radiador o amb un assecador de cabells.

Quan no les utilitzeu, deseu-les descordades i poseu-hi dins pólvores de talc perquè absorbeixin la humitat.

l'autor

Albert Giménez

Metge esportiu i osteòpata del Claror Sardenya

Llicenciat en Medicina (UAB). Osteòpata.

més informació

afegir la revista a les RSS

Utilitzem cookies de tercers per recollir informació sobre les seves visites i el seu ús de la nostra web. En cas de continuar navegant per aquesta web entendrem que accepta l'ús d'aquests dispositius. Més informació: Política de Cookies

GTranslate