T'expliquem els beneficis de la Fisioteràpia

Anna Yuguero

8 de novembre, 1996

La Fisioteràpia és una ciència de la salut que es basa en el coneixement del cos humà i dedicada a prevenir i millorar els processos dolorosos del cos, de la postura i de la capacitat física, a partir de procediments no agressius i sense re-córrer als fàrmacs.

La fisioteràpia aconsegueix la rehabilitació o adquisició de noves habilitats a fi d’aconseguir augmentar qualitativament i quantitativa l’autonomia de la persona i la seva qualitat de vida. Ho fa gràcies a les valoracions funcionals i a la utilització terapèutica de l’exercici, l’electroteràpia (estímuls elèctrics), la termoteràpia (calor, fred), la teràpia manual (mobilitzacions passives, estiraments passius, massatge), la relaxació i la reeducació postural, entre altres tècniques.

La feina del fisioterapeuta implica un contacte permanent amb les persones que tracta i amb altres professionals sanitaris.

L’actuació del fisioterapeuta la podem trobar tant en el vessant preventiu com en l’assistencial dins d’un context esportiu (instal·lacions esportives, clubs esportius, centres d’alt rendiment), hospitalari, domiciliari i també en un centre o clínica de rehabilitació.

Els àmbits d’actuació de la fisioteràpia, que són molts i molt variats, es podrien correspondre amb algunes de les especialitats de la medicina: esportiva, aparell locomotor, neurològica, pediàtrica, respiratòria, cardiològica, pre i postpart i preventiva.

Es pot seguir un tractament de fisioteràpia amb la finalitat de prevenir l’aparició d’un procés dolorós; per exemple, el mal d’esquena, per evitar recaure en una antiga lesió, o en el cas d’un esquinç de turmell, un dels més freqüents.

El que és més habitual, però, és beneficiar-se de l’aspecte assistencial, recórrer a la fisioteràpia per rehabilitar una lesió esportiva, reeducar o recuperar una funció perduda o minvada, reduir les seqüeles d’un procés traumatològic o neurològic o millorar la simptomatologia de la patologia reumatològica.

Fisioteràpia aquàtica
Dins l’aigua, l’efecte de la gravetat disminueix i la càrrega sobre les articulacions és molt menor, de manera que s’hi poden fer molts exercicis sense que el cos pateixi, uns exercicis que serien impensables fora de l’aigua.

Depenent de la profunditat a què es trobi la zona afectada, aquest efecte d’hipogravitatorietat podrà ser major o menor, de la mateixa manera que la pressió hidrostàtica i la flotabilitat. Aquests seran factors clau per a la rehabilitació, ja que els fisioterapeutes podran jugar-hi per millorar l’estat de la persona.

senyal.gif (206 bytes)

LA FORMACIÓ EN FISIOTERÀPIA (per Carola Subirach)

La fisioteràpia és una diplomatura amb identitat pròpia relativament jove en l’àmbit sanitari. Des de fa no gaire més de 25 anys que és una carrera independent ja que abans s’englobava a infermeria.
Malgrat que encara se l’associa molt al món hospitalari, la funció del fisioterapeuta abraça molts àmbits, un dels quals és l’esportiu. Cada cop és més freqüent i coneguda la presència d’aquests professionals en el món de l’esport, sobretot si hi ha competició. Quant a instal·lacions esportives, es comencen a integrar en els equips de salut, tot i que queda molt camí per recórrer.
El Poliesportiu Marítim és un centre capdavanter en fisioteràpia, sobretot en l’aquàtica, gràcies al fet que combina les prestacions d’un equipament poliesportiu amb les d’un centre de talassoteràpia. D’aquesta manera, els fisioterapeutes de l’equip de salut duen a terme programes de rehabilitació grupal per a patologies específiques, així com atenció individualitzada per a les persones que en necessiten, en un treball conjunt amb l’equip mèdic que prescriu l’exercici i amb el suport de l’equip tècnic. Pel que fa a la resta d’instal·lacions de la Fundació Claror, Can Caralleu també disposa del servei de fisioteràpia, i els poliesportius Claror i Sagrada Família l’incorporaran a curt termini.

l'autor

Anna Yuguero

Fisioterapueta del Claror Marítim

Diplomada en Fisioteràpia (Escoles Universitàries Gimbernat, UAB), Llicenciada en Ciènces de l’Activitat Física i l’Esport (Universitat Ramon Llull)

més informació

afegir la revista a les RSS

Utilitzem cookies de tercers per recollir informació sobre les seves visites i el seu ús de la nostra web. En cas de continuar navegant per aquesta web entendrem que accepta l'ús d'aquests dispositius. Més informació: Política de Cookies

GTranslate