Hidroteràpia, com peixos a l'aigua...

Albert Giménez

1 de novembre, 2002

Fer exercici a l'aigua pot ser la millor manera de mantenir el sistema cardiovascular en una condició física òptima, de millorar la flexibilitat i la força, de rehabilitar els músculs i de perdre pes. És per aquests i per molts altres beneficis que, cada cop més, augmenta el nombre de programes que usen el medi aquàtic amb fins terapèutics.

Les activitats a l'aigua, ja siguin la natació o les gimnàstiques tipus aiguagim o aiguaeròbic, resulten ideals per aconseguir un bon estat de forma física.

Freqüentment, les persones que practiquen aquestes activitats formulen als professionals preguntes de l'estil: Per què ens sentim tan bé a l’aigua?, per què els moviments són més fàcils i ens resulten menys dolorosos?, com és que sentim una sensació de lleugeresa?, per què sortim tan relaxats després d’una sessió a la piscina?

Les respostes a totes aquestes preguntes les trobem en les característiques pròpies del medi. La pèrdua de pes corporal un cop ens hem ficat dins l'aigua -un 60% aproximadament, per la manca de gravetat- redueix el pes que suporten les extremitats i les articulacions i, per tant, els músculs es relaxen.

Tot i així, quan executem qualsevol moviment, estem vencent la resistència que hi oposa l'aigua (entre un 12% i un 14% més que la que ens oposa l'aire) i, d'aquesta manera, fem exercici sense l'esforç ni el dolor que implicaria realitzar el mateix moviment fora de l'aigua.

Aquests factors converteixen l'exercici dins l'aigua en especialment indicat per tractar determinats problemes de salut o lesions.

La funció terapèutica

La pràctica d’exercici dins l’aigua s'aplicava, originàriament, a persones amb disminucions importants, tant físiques com psíquiques, així com a pacients amb problemes neurològics. En l'actualitat, però, la utilització terapèutica s'està estenent a altres terrenys, com ara als tractaments de les persones amb dolor crònic, a la millora de les seqüeles en pacients mastectoritzades i a la rehabilitació de problemes cardiovasculars o traumatològics.

Aquesta ampliació del punt de mira quant als beneficis que suposa l'exercici a l'aigua per a la salut ha contribuït a fer créixer l'interès per idear programes d’exercici aquàtic no només de lleure, sinó també terapèutics. De fet, avui dia no es pot entendre una instal·lació esportiva sense que una part de la activitat aquàtica es destini a l’assessorament en la gimnàstica aquàtica terapèutica, a més d'ensenyar la tècnica d'estils pel que fa a la natació.

A més, el tractament terapèutic a l'aigua és molt indicat en casos de lesions i després d'una operació o d'un període d'immobilització. Quan ens submergim en el medi aquàtic, l'efecte de les forces gravitatòries, combinat amb la flotació, la pressió hidroestàtica i la temperatura de l'aigua, fan que l'execució dels moviments resulti molt més fàcil.

També les persones que tinguin contraindicat l'exercici amb peses poden començar a rehabilitar-se de manera ràpida a la piscina. Gràcies a les forces de compressió de poca intensitat i a la flotació, podem executar els mateixos moviments sense que les articulacions involucrades pateixin. En un primer moment, l'aigua proporciona un suport i, progressivament, pot oferir resistència al moviment. La pressió hidroestàtica contribueix a estabilitzar les articulacions dèbils, ajuda a reduir l'edema inflamatori i afavoreix la circulació.

El factor tèrmic

Un altre element que afavoreix la circulació sanguínia és la calor, com succeeix quan l’aigua de la piscina està entre 31 i 33ºC. Aquesta aigua tèbia tendeix a afluixar els músculs tensos per afavorir la relaxació dels teixits tous i reduir el dolor.

Les conseqüències de la millora de la circulació sanguínia es tradueixen en l’estat de la pell, ja que augmenta l'aportació de nutrients als teixits. És per això que es fa molt recomanable en els casos en què la pell es troba alterada per una operació quirúrgica o una immobilització.

Per una altra banda, la mobilització precoç és un factor imperant a fi d'evitar l’aparició d’atròfies musculars i la formació de teixit cicatricial de mala qualitat a la piscina. Quant a tipus d'exercicis, els aeròbics són els menys molestos i els més atractius per als pacients amb sobrepès, d'una certa edat o poc entrenats.

Beneficis

Millora de l'aspecte físic

Balanç muscular

Millora de la higiene postural

Augment de la mobilitat articular

Millora de la flexibilitat

Major eficàcia cardiorespiratòria

Canvis favorables en la composició corporal (pèrdua de greix)

Eliminació de sobrecàrregues articulars, gràcies a la flotació

Relaxació muscular, a causa dels efectes calmants i relaxants de l'aigua

Afavoriment del retorn venós per la pressió i la menor gravetat, de manera que les cames no s'inflen

l'autor

Albert Giménez

Metge esportiu i osteòpata del Claror Sardenya

Llicenciat en Medicina (UAB). Osteòpata.

més informació

afegir la revista a les RSS

Utilitzem cookies de tercers per recollir informació sobre les seves visites i el seu ús de la nostra web. En cas de continuar navegant per aquesta web entendrem que accepta l'ús d'aquests dispositius. Més informació: Política de Cookies

GTranslate