Evita les infeccions de pell a l'estiu

Olga Amado

8 de novembre, 2007

Ja arriba l’estiu i amb ell les esperades vacances. La majoria de nosaltres el volem fruir al mar, A la muntanya o a la mateixa ciutat i, Segurament, per fer front a les altes temperatures, acudirem a les piscines o platges. Si volem gaudir-les amb seguretat caldrà que tinguem cura amb la pell.

Les micosis o infeccions per fongs són molt freqüents, i més a l’estiu. Els fongs proliferen en zones humides i càlides, com són les piscines, les dutxes o vestidors, llocs que molts de nosaltres visitarem aquest estiu per gaudir dels dies de lleure i fer front a les caluroses temperatures d’aquests dies.

No obstant, el risc d’infecció per fongs augmenta en persones amb la higiene deficient i la humitat constant a la pell.

El contagi es produeix per contacte directe o bé a través d’objectes d’ús personal contaminats, com són les tovalloles, xancletes, banyadors i altres objectes de bany. Normalment parlem d’infeccions localitzades i superficials quan afecten la pell, cabell, ungles i mucoses, però també poden prendre caire sistèmic.

El símptoma més típic sol ser el prurit intens, malgrat que algunes vegades pot passar desapercebut i aleshores només veurem un canvi de coloració a la zona afectada. Aquest seria el cas de la tinea cruris que afecta més a adolescents i joves de sexe masculí, freqüentment obesos i esportistes, on la infecció es localitza al voltant de la zona enguinal i cara interna de les cuixes.

El peu d’atleta és una altra micosi superficial, causada per un dermatofit. Veiem una zona envermellida i descamada entre els dits del peu, que pot arribar-se a clivellar i extendre per la resta de superfície plantar.

Cal tractar les lesions causades pels fongs i així n’evitarem la propagació i sobretot la sobreinfecció. Molts cops amb un tractament tòpic serà suficient.

Les berruges
Les berruges o papil·lomes són lesions benignes a la pell causades pel virus del papil·loma humà que infecta les cèl·lules de la capa més superficial de la pell.

Poden aparèixer a qualsevol localització però són freqüents a la cara dorsal de les mans, al voltant de les ungles, a la cara plantar dels peus i també als colzes, genolls i cara.

Normalment són del mateix color de la pell, de forma arrodonida o ovalada si la tumoració creix cap enfora i d’aspecte rugós o aspre si es localitzen en zones de fricció repetida. Quan són planes, el seu diagnòstic pot ser més dificultós ja que la identificació no és tan evident. Sovint són indolores, però si es localitzen en àrees de gran pressió, com les plantars, causen dolor sobretot al caminar.

La via de contagi és directa de persona a persona però és poc freqüent. Recordem que tant la pell humida i estovada com la pell resseca són més susceptibles de lesionar-se i facilitar una via d’entrada d’infeccions com aquesta. Un motiu més per recomanar una bona higiene i protecció de la pell.

Parlem d’autocontagi quan som nosaltres mateixos qui, al manipular una berruga, la podem disseminar a algun altre lloc del cos.

Algunes berrugues poden desparèixer sense tractament de forma espontània en dos anys, però també és possible que reapareixin. Quan són multiples o causen dolor s’han de tractar per eliminar-les. S’aconsella una visita al metge o a l’especialista per tal que en confirmi el diagnòstic i aconselli quin tipus de tractament serà el més indicat.

El ventall de possibilitats terapèutiques és ampli: agents químics d’aplicació tòpica, crioteràpia, cauterització i el làser o la cirúrgia per a les berruges més difícils.

Durant la infecció i tractament es recomana extremar les mesures d’higiene personal i evitar el bany, ja que el tractament no és igual d’efectiu.

En cap cas intentarem treure’ns la berruga tallant-la, cremant-la o arrancant-la d’arrel amb mètodes casolans de dubtosa fiabilitat.

Més conseqüències positives: afavoreix la pèrdua de calories, facilita la digestió en fer vibrar el fetge i estimular els sucs gàstrics, evita l’estrenyiment i millora l’eliminació de la bilis, i, per últim, augmenta el nivell d’immunoglobulines i, per tant, millora el sistema de defenses contra les malalties.

El molluscum contagiosum
Una altra infecció de la pell causada per virus és el moluscum contagiosum. És molt contagiosa, autolimitada i més freqüent en nens i joves, tot i que també es pot veure en adults. Està provocada per un virus de la familia dels Poxvirus.

Ocasiona unes lesions que rarament són úniques, sobreelevades, d’aspecte perlat, del mateix color de la pell i umbilicals. Són indolores i habitualment no presenten reacció inflamatòria al voltant. Aixó sí, piquen molt, fet que facilita la propagació de la infecció per rascat cap a altres zones del cos i la sobreinfecció.

En els nens les lesions es localitzen a la cara, coll, tronc i extremitats superiors, encara que en els adults és més freqüent observar-les a la zona genital, abdomen i cara interna de les cuixes ja que la via de contagi sol ser per transmissió sexual.

La via de contagi és directa i, per tant, es recomana evitar el contacte directe amb les lesions. També es pot transmetre a través dels objectes d’ús personal de la persona infectada, com la tovallola o la roba. Rarament es transmet a l’aigua de la piscina, ja que els sistemes de desinfecció ho eviten.

Habitualment la infecció remet espontàniament en un període de dos a divuit mesos. Normalment no cal un tractament específic però cal evitar el bany durant aquest període per tal que la infecció no es dissemini. El tractament de les lesions es fa en cas de complicacions, persistència, afectació estètica i sovint en lesions úniques. S’empra el curetatge, la crioteràpia o l’aplicació de productes càustics. La millor prevenció és evitar el contacte directe amb les lesions.

l'autor

Olga Amado

Responsable Àrea de salut de l’Esportiu de Llinars

Llicenciada en medicina i cirurgia (UAB). Especialista en Medicina de l’Activitat Física i l’ Esport (UB). Màster en Nutrició i Alimentació (UB).

més informació

afegir la revista a les RSS

Utilitzem cookies de tercers per recollir informació sobre les seves visites i el seu ús de la nostra web. En cas de continuar navegant per aquesta web entendrem que accepta l'ús d'aquests dispositius. Més informació: Política de Cookies

GTranslate