Revitalitza el teu cos amb massatges als peus

Albert Giménez

6 de novembre, 2001

Nombrosos estudis i anys d'experiència han demostrat que exercir una certa pressió o massatge en determinats punts dels nostres peus genera una reacció positiva en altres àrees del cos. No en va, la reflexologia podal és una tècnica utilitzada fa segles per pal·liar molts i diversos problemes de salut.

El massatge als peus com a mètode terapèutic per alleujar nombrosos mals ha estat utilitzat, des de l’antiguitat, per cultures com la xinesa, l'índia o l'egípcia.

En el món occidental, és a principis del segle XX quan pren una importància especial fruit de les investigacions i el treball del doctor americà William Fitzgerald.

Aquest investigador va observar que l’aplicació de pressió en determinats llocs del cos produïa un efecte anestèsic, una teoria que anomenà "teoria de les zones".

Tal com Fitzgerald relata en el seu llibre Zona Therapy, "el cos humà és recorregut per deu meridians energètics, en un trajecte que es realitza des de la punta dels peus fins al cap, iniciant el seu recorregut des dels radis interdigitals".

Així doncs, Fitzgerald va descobrir que hi havia un vincle d’energia entre totes les parts del cos, de manera que quan s'aplicava pressió en una àrea concreta del peu es podia reduir el dolor en altres àrees dins de la mateixa zona. Naixia la teràpia podal, que posteriorment es desenvoluparia amb les contribucions d'altres metges americans com George Starr White o els germans Joe i Elisabeta Riley.

La reflexologia, tal com es coneix avui, es deu a les aportacions d'Eunice Ingham, alumna del doctor Joe Riley, que va perfeccionar la tècnica de la reflexologia podal tal com es practica actualment.

Els principis de la reflexologia podal

La reflexologia es basa en quatre lleis o principis bàsics:

1. La circulació en el cos d’una energia cíclica.

2. L'existència d’una polaritat positiva-negativa

3. Projeccions perifèriques dels òrgans profunds sobre la pell.

4. Circulació de l’energia a nivell de la pell sobre trajectes precisos.

Mitjançant la reflexologia posem en acció el sistema complex de relacions, gràcies al qual tot estímul va seguit d’una resposta orgànica.

Així, el manteniment de l’harmonia en el cos només és possible si la comunicació entre els òrgans, la circulació sanguínia i el corrent energètic o vital es fa lliurement i sense interferències.

Per tant, el massatge reflexològic és una tècnica segura i senzilla, amb considerable efecte terapèutic, i que realitzada per un terapeuta expert no té contraindicacions ni efectes secundaris. A més, es pot combinar amb altres teràpies manuals com el massatge terapèutic, el shiatsu o la acupuntura.

Una de les qualitats més grans i impressionants és la capacitat d'efectuar diagnòstics precisos d'afeccions i símptomes. Moltes vegades, el pacient arriba a la sessió de tractament amb un símptoma específic en la seva ment, però, amb freqüència, el reflexòleg podrà reconèixer altres àrees que poden tenir desequilibris durant el tractament.

Quant a la durada, les sessions poden oscil·lar, habitualment, entre mitja hora a cinquanta minuts i el nombre de sessions varia segons el motiu que cal tractar i la resposta al tractament.

l'autor

Albert Giménez

Metge esportiu i osteòpata del Claror Sardenya

Llicenciat en Medicina (UAB). Osteòpata.

més informació

afegir la revista a les RSS

Utilitzem cookies de tercers per recollir informació sobre les seves visites i el seu ús de la nostra web. En cas de continuar navegant per aquesta web entendrem que accepta l'ús d'aquests dispositius. Més informació: Política de Cookies

GTranslate