Prevenir el mal d'esquena Solucions pràctiques

Albert Giménez

11 de novembre, 1997

No són poques les persones que s'apunten a un poliesportiu buscant pal·liar, mitjançant l'activitat física, el mal d'esquena. La natació o la gimnàstica correctiva poden ser bones teràpies, sempre que es practiquin sota la supervisió d'un especialista. Tot i així, corregir alguna de les nostres postures, ens pot ajudar molt.

I és que, de vegades, el mal d'esquena no és sinó conseqüència de les males postures que adoptem al llarg del dia, i amb què castiguem, sense adonar-nos, el nostre cos.

Una bona postura, mantenir la columna alineada en una posició correcta i còmoda, demana un equilibri cuidadós entre els molts ossos, articulacions i músculs de l'esquena, i ens permet mantenir la configuració desitjada de les tres corbes de l'esquena.

Una mala postura, sovint condueix a una exageració de les corbes normals de l'esquena.

Especialment la lordosi, una corba excessiva de la regió lumbar, contribueix d'una manera significativa als problemes d'esquena en treure de la seva alineació a les vèrtebres de la zona lumbar. Això contreu les carilles articulars de la part posterior de les vèrtebres provocant el seu desgastament.

Una alineació espinal anormal també provoca una major exigència als lligaments de recolzament i a la musculatura de l'esquena, forçant a què alguns músculs ho compensin , i per tant, a que altres s'utilitzin menys.

La positura no és només dinàmica, sinó que és interdependent ja que involucra el cap, les espatlles, els malucs, les cames i també la mateixa columna vertebral.

Per exemple, una corbatura exagerada en una zona de l'esquena pot conduir a unes males alineacions de compensació de la resta de l'esquena. D'aquesta manera, qui pateix lordosi, potser també té hipercifosi o esquena superior i espatlles encorbats, a més d'una hiperlordosi en el coll.

De la mateixa manera, agafar de terra alguna cosa i aixecar-la inadequadament, és a dir, utilitzar el músculs de l'esquena enlloc del quadríceps de les cuixes, pot forçar els extensors de l'esquena, cosa que redueix la seva efectivitat a l'hora de sustentar la columna.

A causa d'aquesta interdependència, molts especialistes de l'esquena tracten tot el cos, fins i tot el coll, les espatlles i les articulacions de la cadera.

La musculatura de l'esquena

Hi ha una relació recíproca entre la postura i la musculatura que suporta l'esquena: és necessària una bona tonificació muscular per una postura adequada i, al mateix temps, aquesta capacita els músculs a funcionar apropiadament.

Per exemple, uns músculs abdominals forts permeten mantenir la curva òptima en la regió lumbar, mentre que uns abdominals dèbils fan que la columna es curvi cap afora, creant una hiperlordosi lumbar, que escurça els músculs de l'esquena i comprimeix les vèrtebres.

Millorar el to dels músculs que suporten la columna ajudarà a reduir l'excés de curvatures.

Tot i així, un bon to muscular no garanteix, en si mateix, una bona postura. Encara que el tó muscular sigui l'adequat, al llarg dels anys poden desenvolupar-se hàbits negatius com asseure's de manera desgarbada o estar de peu encorbat amb les espatlles caigudes endavant, hàbits que, amb freqüència, comencen a l'adolescència.

Normes d'higiene postural en cas de patir mal d'esquena

Quan es produeix un espasme muscular heu d'evitar les posicions que produeixen més dolor; heu d'aprendre a mantenir l'esquena protegida per evitar sobre-càrregues en una zona que no està preparada per acceptar càrregues.

Canvieu de posició amb freqüència

No esteu de peu, o asseguts, ni camineu més de 30 minuts

No feu equilibris sobre un sol peu, millor us asseieu (com, per exemple, per posar-vos o treure'us els pantalons)

Si heu d'estar dempeus, cal que eleveu el peu del costat que us faci mal mitjançant un tamburet.

No feu extensions de columna

No transporteu objectes pesats

Ajupiu-vos doblegant els genolls

No feu viatjes llargs ni utilitzeu qualsevol mitjà de transport que faci moviments bruscs.

Eviteu situacions tenses

Eviteu l'acte sexual durant els espasmes aguts

En les lumbàlgies cròniques heu de valorar, en l'acte sexual, la possibilitat que l'individu sa adopti la postura superior

No utilitzeu (les dones), sabates de tacó alt

És aconsellable que els homes que tinguin problemes d'obessitat utilitzin tirants enlloc de cinturó.

Per acabar, cal recordar, que qualsevol moviment dolorós allarga el tractament.

MÉS INFORMACIÓ...
     

Consells

Ajupir-se i aixecar-se

S'ha d'evitar perdre l'equilibri de la columna. Per ajupir-nos hem de doblegar els genolls i les caderes mantenint l'esquena recta.

Aixecar pesos

No s'han d'arrossegar mai pesos (carret de la compra) ja que augmenta la lordosi lumbar. Els pesos s'han d'empènyer. S'ha d'evitar portar un objecte pesat en un sol braç. És molt millor repartir el pes agafant-lo amb els dos braços.

Aixecar-se de la cadira

Col·locar els peus sota de la cadira i inclinar el cos cap endavant (rodant sobre els isquis -part inferior i superior de l'os coxal-). Traslladar el pes del cos als peus i aixecar.se impulsant amb els membres inferiors mantenint el ventre enfonsat (retroversiópèlvica).

l'autor

Albert Giménez

Metge esportiu i osteòpata del Claror Sardenya

Llicenciat en Medicina (UAB). Osteòpata.

més informació

afegir la revista a les RSS

Utilitzem cookies de tercers per recollir informació sobre les seves visites i el seu ús de la nostra web. En cas de continuar navegant per aquesta web entendrem que accepta l'ús d'aquests dispositius. Més informació: Política de Cookies

GTranslate