La reflexoteràpia podal

9 de novembre, 2007

La Reflexologia és una branca del massatge i com tal els seus inicis es perden a la nit dels temps quan es buscaven remeis que alleugessin els mals que afligien als homes.

Des de llavors han estat múltiples els metges i investigadors que s'han sentit atrets per les distintes qualitats i utilitats de les teràpies manuals reflexològiques. Entre altres es poden destacar l'anglès Head, el canadenc Mackenzie, els americans Griffin i Hall i especialment William Fitzgerald i el Dr. Shelby Riley, els alemanys Weihe i Fliess, l'austríac Koblanck i tants altres. Actualment una de les màximes autoritats en la matèria és el nord-americà Dwight Byers.

Què és la reflexoteràpia podal?
És una teràpia natural que es basa en l'estímul manual de les àrees reflexes als peus i en les mans amb l'objectiu de facilitar a l'organisme el seu procés d'homeostasi (equilibri). És alhora un art i una ciència. Com a ciència requereix d'un estudi rigorós, un profund coneixement de les tècniques i una destresa adequada i com a art necessita un reflexóleg que la practiqui amb dedicació, paciència, concentració i, especialment, amb precaució.

El seu funcionament es recolza a la projecció dels diversos òrgans interns corporals sobre determinades zones reactives (mans, orelles, peus, ulls, cavitat nasal, etc.). És el que es denomina punts reflexos. Aquests punts reflexos es manifesten especialment sensibles si hi ha un trastorn funcional de l'òrgan corresponent. Aquests punts solen ser dolorosos a la pressió. A mesura que el tractament reflexoterápic va cursant el seu benefici aquestes zones sensibles van desapareixent.
La Reflexologia busca normalitzar i fer desaparèixer aquests punts sensibles i dolorosos restablint l'equilibri mitjançant l'aplicació de la teràpia reflexa.

Pràcticament tots els òrgans o parts anatòmiques que configuren el cos humà poden reflectir-se als peus, encara que les extremitats ho fan amb una major dificultat, a través de les terminacions nervioses (receptors del dolor). El nostre cos es reflecteix en els dos peus ja que un només representa la meitat longitudinal d'una persona.

Els òrgans buits com, l'esòfag, l'estómac, els intestins, la bufeta, els ronyons, els urèters, etc., o aquells que quan s'inflamen són molt dolorosos (oïdes, dents, articulacions, etc.) són els que millor es reflecteixen als peus per posseir nombre més gran de terminacions nervioses. Al contrari, els òrgans menys innervats presenten major dificultat, cas del fetge, melsa, etc. La pell és summament receptiva pel que les ferides, traumatismes i contusions responen molt bé als tractaments.

Fins aquí la sensibilitat nerviosa pertanyent al sistema nerviós central. Però el sistema nerviosos vegetatiu també pot estimular-se a través de les seves interconnexions pel que les situacions que deriven en és-tres, nerviosisme, ansietat, angoixa i la resta de poden ser tractades amb la Reflexologia de forma molt eficaç.

La Reflexologia, a més a més, pot complementar-se per incrementar la seva eficàcia amb altres teràpies físiques tals com: aromaterapia (olis essencials).

TRACTAMENTS I INCOMPATIBILITATS

Ja hem apuntat lleugerament quines són les línies essencials en les que s'assenta la Reflexologia. Anem ara a entrar en el detall d'aquelles patologies que poden trobar un benefici amb l'aplicació d'aquesta teràpia. No les esmentarem totes, perquè la llista és extensíssima, però sí les suficients per fer-nos una idea les possibilitats que encercla aquesta tècnica:

Indicacions
Ø Redueix l'estrès
Ø Indueix la relaxació profunda
Ø Neteja l'organisme de toxinas i impureses
Ø Revitalitza l'energia
Ø Reforça la immunitat i prevenir les malalties
Ø Ajuda a vèncer la fatiga
Ø Elimina els malestars i dolors de la vida sedentària
Ø Acaba amb la migranya i insomni i la hipertensió
Ø Millora els trastorns circulatoris
Ø Combat les disfuncions sexuals
Ø Alleuja els problemes de menstruació i menopausa
Ø Prevé l'osteoporosi
Ø Redueix els trastorns de l'embaràs i del postpart
Ø Alleuja els dolors artrítics
Ø Ajuda a solucionar els problemes gàstrics, intestinals i vesicals
Ø En el nen:
Ø Mitiga les malalties respiratòries
Ø Redueix les irritacions de la pell

També, com és lògic, hi ha certes ocasions en què el tractament reflexològic requereix certes precaucions. Són molt poques; però val la pena citar-les per comprendre com un tractament holístic o integral de les persones precisa de la utilització de les diferents tècniques, habilitats i destreses que posa al nostre abast l'arsenal terapèutic.

Contraindicacions:
Ø Malalties infeccioses en les seves fases agudes
Ø Després de sofrir un infart o una angina de pit
Ø Precaució en els casos de trombosi, flebitis i tromboflebitis
Ø Berrugues plantars, escares
Ø Micosi
Ø Precaució extrema durant l'embaràs
Ø Processos febrils
Ø Peu de diabètic

En fi, contemplada tota l'amalgama de possibilitats que s'obren amb aquest tractament només ens queda recordar que per al seu correcte funcionament i una correcta aplicació és imprescindible partir d'un diagnòstic efectuat amb la major precisió i rigor possible per a posteriorment posar-se a les mans d'uns terapeutes qualificats que després de l'examen pertinent de les proves i l'anamnesi del pacient es posaran mà a l'obra. Entre tots establiran quina és la durada, seqüència i periodicitat que s'ha d'observar per a la resolució del problema.

afegir la revista a les RSS

Utilitzem cookies de tercers per recollir informació sobre les seves visites i el seu ús de la nostra web. En cas de continuar navegant per aquesta web entendrem que accepta l'ús d'aquests dispositius. Més informació: Política de Cookies

GTranslate