Una bona manera de completar les revisions mèdiques

Albert Giménez

1 de novembre, 1998

Moltes persones acostumen a esbrinar el seu pes saludable relacionat-lo amb l'alçada. Hem de saber, però, que aquesta relació és insuficient si no tenim en compte altres factors. L'excés de pes, per exemple, pot ser provocat per un excés de greix generalitzat, un excés localitzat o simplement una conseqüència de tenir un percentatge elevat de massa muscular o de massa òssia.

Una de les tècniques científicament reconegudes per a poder determinar el percentatge de massa greixosa és la realització d'un control de la composició corporal mitjançant tècniques de cine-antropometria.

La cine-antropometria es defineix com l'aplicació de mesures per a l'estudi de la forma i la proporció humana, tenint com a objectiu comprendre el moviment humà en relació al desenvolupament, l'exercici, el rendiment i la nutrició.

La composició corporal la podem definir com el fraccionament del pes corporal en compartiments: massa esquelètica, muscular, greixosa, etc.

Només tenint present tots aquests factors podrem arribar a saber el nostre pes corporal, que mèdicament definim amb el nom de baix pes, normopès, sobrepès i obessitat.

Control dietètic

El Servei Mèdic de l'Esportiu Claror oferirà, a partir del mes de gener, un servei de control dietètic i mesurament de la composició corporal.

D'aquesta manera, en funció de les dades obtingudes en les proves cine-antropomètriques i de les condicions i despeses calòriques de cada persona, es podrà determinar el consum calòric ideal per poder fer una dieta adaptada a les necessitats de cadascú. Aquest servei tindrà una tarifa especial de 1.500 pessetes.

Servei d'electrocardiografia

En el moment que una persona incia un programa esportiu o una activitat física és aconsellable que, a més de la revisió mèdica bàsica, es faci un electrocardiograma.

L'estudi electrocardiogràfic ens permet valorar el ritme cardíac en repòs, durant l'exercici i en la recuperació i descartar arrítmies o trastorns que contra-indiquin la pràctica esportiva. També permet establir punts de referència per valorar, posteriorment, l'evolució de l'esportista o el pacient.

L'estudi electrocardiogràfic també és una altra de les possibilitats que oferirà, a partir del mes de gener, el Servei Mèdic de l'Esportiu Claror. Com el servei de control dietètic, tindrà una tarifa especial per sessió.

l'autor

Albert Giménez

Metge esportiu i osteòpata del Claror Sardenya

Llicenciat en Medicina (UAB). Osteòpata.

més informació

afegir la revista a les RSS

Utilitzem cookies de tercers per recollir informació sobre les seves visites i el seu ús de la nostra web. En cas de continuar navegant per aquesta web entendrem que accepta l'ús d'aquests dispositius. Més informació: Política de Cookies

GTranslate