Consells de salut per preparar un viatge i evitar el contagi de malalties infeccioses

2 d'abril, 2012

El nombre de viatgers que es desplacen a països tropicals o exòtics tant per fer turisme com per fer muntanyisme o altres esports d’aventura augmenta any rere any. En molts d’aquests països hi ha un alt risc de contagi de malalties infeccioses que són transmeses principalment per artròpodes, o bé per mitjà de l’aigua i els aliments.

 

Per no tenir problemes val més preparar-se abans de sortir i prendre algunes precaucions un cop estem al país visitat. Aquí teniu alguns consells.

 

Abans de viatjar

Hem d’actualitzar el calendari de vacunacions i assegurar-nos de quines vacunes necessitem en funció del país que visitem. No totes les malalties tenen una vacuna efectiva, i la malària o el paludisme, per exemple, encara no tenen una vacuna efectiva, ara per ara. Cal informar-se’n amb antelació.

 

Durant el viatge

Les mesures generals per evitar les picadures d’insectes són: vestir roba de colors clars i de màniga llarga, usar repel·lents per a la pell, impregnar la roba amb insecticides a base de permetrina, utilitzar difusors elèctrics, dormir cobert amb una mosquitera impregnada d’insecticida i en espais que disposin de teles metàl·liques a portes i finestres.

 

A nivell higienicodietètic, el problema més freqüent per consumir aigua i aliments contaminats és la diarrea del viatger, que afecta fins al 50 % dels viatgers en països d’alt risc. No és una malaltia greu però pot produir símptomes força molestos durant tres o quatre dies.

 

El millor consell abans de menjar és aplicar la màxima per als aliments: «Cou-lo, cuina’l, pela’l, i si no pot ser, oblida’l.» Cal evitar tot aliment que sigui cru o poc cuinat, els glaçons i els gelats, i és recomanable menjar els aliments acabats de cuinar sense deixar que passin hores a temperatura ambient. És important vigilar especialment amb el peix i el marisc, ja que poden contenir toxines resistents.

 

En el cas de les begudes només són segures les envasades i precintades o el cafè i les infusions preparats amb aigua bullida. Si no es pot aconseguir aigua segura per beure caldrà bullir-la o bé desinfectar-la químicament amb iode. No oblidem l’aigua que no bevem però que utilitzem: cal rentar-se les dents amb aigua potable i banyar-se només en aigües segures i clorades. D’altra banda, el millor és rentar-se les mans abans de cada ingesta i no caminar descalços ni tocar animals.

 

Al web Salut i vacances del Departament de Sanitat de la Generalitat de Catalunya podeu informar-vos de tots els centres de vacunacions internacionals i també hi podeu consultar àmpliament les recomanacions imprescindibles per gaudir d’un viatge amb salut.

 

Publicat a la Revista Claror

Utilitzem cookies de tercers per recollir informació sobre les seves visites i el seu ús de la nostra web. En cas de continuar navegant per aquesta web entendrem que accepta l'ús d'aquests dispositius. Més informació: Política de Cookies

GTranslate