En els darrers anys la capital n'és un referent

Els esports nàutics triomfen a Barcelona

4 de novembre, 2008

La pràctica d'esports nàutics al litoral de Barcelona ha experimentat un autèntic esclat en els últims deu anys i cada vegada hi ha més persones que queden atrapades pels encants d'un esport que ja fa molt de temps va deixar de ser patrimoni exclusiu dels més rics.

La celebració dels Jocs Olímpics el 1992 va servir per corroborar que Catalunya comptava amb una llarga tradició pel que fa a navegació i l’èxit d’esportistes tan destacats com Natàlia Via Dufresne va permetre donar-la a conèixer entre la població, que a poc a poc se’n va anar familiaritzant a través dels triomfs de la vela catalana en les diferents cites olímpiques i de l’organització de regates de prestigi internacional com la Barcelona World Race.

Tot i així, van haver de passar uns quants anys perquè el ciutadà de peu canviés la concepció sustentada en el tòpic que diu que la pràctica dels esports nàutics només està a l’abast d’un grup reduït de persones amb un alt nivell adquisitiu.

El conjunt d’esports nàutics s’ha vist sempre com un àmbit exclusiu per a determinades butxaques i és aquí on es fonamenta el tòpic, perquè no és el mateix disposar d’una embarcació de 20 metres d’eslora amb dos motors o una moto aquàtica, que d’una taula de windsurf o d’una embarcació de vela individual. Són casos diametralment oposats que indiquen la diversitat d’una categoria, la nàutica, que trenca motlles quan es coneix millor.

Per a tots els públics
A dia d’avui, els esports nàutics han deixat de ser un territori exclusiu dels rics. Cada vegada hi ha més adeptes als esports denominats de vela tot i que aquest terme, excessivament genèric, engloba una gran varietat de disciplines adreçades al gust i a la butxaca de tothom que hi pugui estar interessat.

Un dels secrets de l’èxit en la promoció dels esports nàutics a la ciutat de Barcelona ha estat vendre la idea que qualsevol persona, si ho desitja, pot fer navegació esportiva. Actualment, segons les dades que té la Federació Catalana de Vela, el retrat tipus de l’individu que practica esports nàutics és una persona entre 30 i 45 anys amb un nivell econòmic mitjà-alt. Del total de 14.987 persones que el 2007 practicaven aquest tipus d’esport i que comptaven amb llicència, un 60% són homes mentre que un 40% són dones. Tot i així, cal destacar que pel que fa a l’esport de la vela el perfil varia molt en funció de la modalitat que s’acabi escollint i del club o entitat on es practiqui.

Centres nàutics
L’herència dels Jocs Olímpics de Barcelona celebrats el 1992 sumada a l’esforç en infraestructures realitzat durant les obres de construcció del recinte del Fòrum inaugurat el 2004 han convertit la capital catalana en un centre de referència pel que fa a instal·lacions nàutiques. Aquest fet ha beneficiat els diversos clubs i entitats que es dediquen a la promoció i ensenyament d’esports nàutics. En aquest sentit, es poden destacar el Centre Municipal de Vela de Barcelona, la Base Nàutica de Barcelona i el Reial Club Marítim de Barcelona.

Àmplia varietat
A Barcelona es practiquen diversos tipus de modalitat de vela. La vela lleugera, la de creuer, el windsurf i el kitesurf. Totes es poden practicar tant a nivell de competició com per passar l’estona de forma lúdica a través de cursos que van des de sortides en embarcació, passant per bateigs de mar fins a cursos de nivell avançat.

La modalitat de vela lleugera inclou totes aquelles embarcacions d’un, dos o tres tripulants i engloba una àmplia tipologia de naus, i algunes són de categoria olímpica, com ara la Laser, la 420, la 470, l’Europa, la Classe A i l’Optimist (veure quadre adjunt). D’una altra banda, la vela de creuer inclou totes aquelles embarcacions a partir de set metres d’eslora i que tenen cabina.

Al marge de l’esport de vela, hi ha altres esports nàutics que també es poden practicar al litoral barceloní com ara el surf, el rem amb piragua, el caiac o la moto nàutica.

Després es poden trobar activitats que més que disciplines esportives es poden anomenar entreteniments de tipus nàutic. A la Zona de Bany del Parc del Fòrum s’ofereix cada estiu una gran varietat de modalitats ben originals entre les quals hi ha l’esquí nàutic i el wakeboard, que consisteix a saltar i fer girs acrobàtics amb una taula impulsada per una embarcació a motor que l’arrossega a tota velocitat. Una altra activitat nàutica menys atrevida és el popular Skibus, un divertit cilindre de goma que salta sobre les ones, arrossegat per una llanxa motora. El flyfish és una espècie de martell en què els passatgers planegen sobre l’aigua.

Nivell d’exigència física
El nivell d’exigència física dels esports nàutics és molt variat i depèn de molts factors, tant del tipus d’embarcació en la qual es vol navegar com de les condicions climatològiques. El ventall de possibilitats és tan gran que hi ha cabuda per a tot tipus de persones amb condicions físiques molt diferents i també d’edats diverses.

Consells per abans de fer-nos a la mar
Per a la pràctica de la majoria d’esports nàutics és indispensable posseir una assegurança i obtenir un títol que acrediti que la persona té prou coneixements per navegar amb garanties. Hi ha diversitat de títols que es poden aconseguir a moltes escoles privades o públiques, com ara el Centre Municipal de Vela, i a preus molt assequibles. En funció de l’embarcació que es vol portar cal obtenir un títol o un altre ja que s’hi determina si es pot navegar a vela, a motor, així com l’eslora de l’embarcació, la potència del motor o la distància a la que podem allunyar-nos de la costa. Un cop s’obté el títol no cal tenir una embarcació pròpia ja que la majoria de ports n’ofereixen de lloguer.

A l’hora de sortir a la mar, és important prendre precaucions i adquirir com a hàbits una sèrie de normes de seguretat. Cal informar d’on anem a la Capitania del Port, tot indicant l’hora i el lloc. I per facilitar la localització en cas d’accident o èrdua cal portar sempre un telèfon mòbil o un aparell GPS.

Finalment, és fonamental equipar-se correctament i portar com a material bàsic un vestit d’aigua o neoprè, escarpins, guants, casc i l’armilla salvavides.

TIPOLOGIES MÉS POPULARS DE VELA LLEUGERA
La vela lleugera és el tipus de navegació que es realitza amb velers que són atracats a terra abans i després de la navegació, que no disposen de cap tipus de propulsió a motor i que fan regates a prop de la costa. Existeix una àmplia varietat d’embaracions que inclou fins a 17 tipologies. Les més destacades en classe internacional són:

Laser
Dissenyada per Bruce Kirby el 1969. Per a un tripulant, de pes lleuger, simple i competitiva. Té tres versions d'aparell, encara que manté el mateix casc per a totes: El Laser estàndard és el de major superfície de vela (7,06 m2); el Laser Radial (5,76 m2) serà embarcació olímpica en categoria femenina el 2008; i el Laser 4.7 (4,70 m2), que és molt adequada per als joves, de menor pes corporal.

470
Dissenyada per André Cornu el 1963. És classe olímpica des de 1976 en homes i des de 1988 en dones. Pren el seu nom de les mesures de l’eslora. És per a navegants avançats, amb un aparell molt tècnic, que inclou trapezi.

420
Dissenyada per Christian Maury el 1960, deu el seu nom a les mesures de l’eslora. Té unes formes arrodonides i planes que asseguren uns bons planatges i alts rendiments amb vents de popa.
Encara que no és un vaixell d'iniciació, no requereix un nivell avançat per al seu maneig, fet pel qual resulta ser un bon vaixell de desenvolupament de l'aprenentatge per a navegants de nivell intermedi, i el millor pas per poder navegar després en la classe 470, la seva "germana gran".

Europa
Dissenyada a Bèlgica per Alois Roland el 1960. Va ser embarcació olímpica individual per a dones de 1992 a 2004. En l'actualitat intenta ser l'alternativa europea a la potent classe Laser americana, que precisament serà l'embarcació que la substituirà com a classe olímpica individual femenina, en la seva versió Laser Radial, en els Jocs de Pequín 2008.

Optimist
Dissenyada per Clark Mills el 1947. Ràpidament es va convertir en l'embarcació d'inici a la navegació a vela per excel·lència. És un vaixell simple, estable i alhora competitiu, ideal per començar en el món de la vela en edats d’entre els 8 i els 15 anys
.

Utilitzem cookies de tercers per recollir informació sobre les seves visites i el seu ús de la nostra web. En cas de continuar navegant per aquesta web entendrem que accepta l'ús d'aquests dispositius. Més informació: Política de Cookies

GTranslate