L'ESPORT PER A TOTHOM A CATALUNYA

1 de novembre, 1999

Fa pocs dies va tenir lloc a Barcelona el VII Congrés de l’Esport per a Tothom, amb el lema "L’esport per a tothom i els reptes educatius a nivell mundial". L'organització d’aquest VII Congrés és una prova de l’empremta social que arreu del món representa el concepte de l’esport i l’activitat física en l’àmbit de l’ensenyament, el lleure i la salut.

El temps fa evolucionar el sentit de les paraules, i a finals del segle XX "esportista" ja no defineix només la persona que es guanya la vida practicant un esport o que realitza activitat física competint per assolir una determinada marca. "Esportista" és ja qualsevol persona, gran o petita, que practica esport o activitat física d'una manera regular, ja sigui per pur lleure o per mantenir el cos en un saludable estat físic.

Cada vegada són més les persones que, a Catalunya i arreu del món, duen a terme alguna activitat física o esport. No és una moda passatgera. L'esport ha deixat de ser una activitat reservada als més joves. Des dels més petits, com els nadons que inicien la seva relació amb l'aigua a les piscines municipals, fins als més grans, que troben als poliesportius un nou espai de socialització i manteniment físic, tothom fa esport. Ha deixat de ser per a uns pocs, l'esport és ja per a tothom.

Què entenem, per tant, per "esport per a tothom"? És el dret que tenen avui dia els ciutadans de realitzar qualsevol activitat física, a la seva mida, d'una manera flexible, i pel simple plaer de fruir-ne.

Un exemple. L'actual generació de persones majors de 60 anys és la primera generació d'avis en la història que practica activitat física i esport d'una manera regular i massiva. Per què fan esport és el menys important: salut, lleure o socialització poden ser només alguns motius. El fet ha estat motivat per moltes i variades qüestions sociològiques: més temps d'oci, major esperança de vida... Però també ha tingut molt a veure l'existència d'una sèrie d'entitats que en els últims anys han animat a practicar activitat física i esport persones de les més variades condicions. Són les entitats promotores de l'esport per a tothom.

Entitats de l'esport per a tothom

A Catalunya existeixen des de fa anys una sèrie d'entitats que promouen l'esport per a tothom. Són més d'un centenar (vegeu al quadre les princi pals) que fomenten l'exercici físic entre persones de totes les edats i condicions, ja sigui gestionant instal·lacions esportives o organitzant activitats esportives, fins i tot al carrer. Només cal constatar la quantitat de festes esportives "per a tothom" que han nascut i s'han consolidat en els darrers anys: des de curses populars fins a classes d'aeròbic al carrer.

Els principals problemes amb què es troben aquestes entitats deriven, en la majoria dels casos, de la manca de reconeixement i la falta de coordinació que hi ha entre elles.

Els clubs (Barça, Joventut, Espanyol...) dedicats a la formació d'esportistes d'elit compten amb reconeixement i mecanismes de coordinació. Les federacions, amb les seves pròpies realitats, també.

Però, ¿estan prou reconeguts i coordinats els centenars d'entitats que al nostre país treballen dia a dia l'esport per a tothom? Comencen a estar-ho. Dos fets, produïts en les últimes dates, així semblen indicar-ho. D'una banda, l'organització a Barcelona del VII Congrés Mundial de l'Esport per a Tothom. De l'altra, el procés de creació de la Unió de l'Esport per a Tothom de Catalunya (UETC).

El paper de la UETC

Sensibles a les problemàtiques comunes i mogudes per un esperit de col·laboració, les principals entitats catalanes promotores de l'esport per a tothom han decidit unir esforços i crear la Unió de l'Esport per a Tothom de Catalunya. L'objectiu és aglutinar en un mateix organisme d'àmbit català, democràtic i participatiu, les diverses entitats, realitats i persones que en els últims anys han treballat per fomentar l'esport com un hàbit dels ciutadans.

La UETC es troba encara en fase constituent, i serà durant l'any 1999 quan començarà a donar les primeres passes. En qualsevol cas, el moviment que està generant deixa ben clars tres punts: que l'esport per a tothom és una realitat activa i madura al nostre país, que les entitats que el promouen treballen amb propòsits comuns i també que té per davant un futur ple de projectes l'assoliment dels quals possibilitarà que hi guanyem tots.

Utilitzem cookies de tercers per recollir informació sobre les seves visites i el seu ús de la nostra web. En cas de continuar navegant per aquesta web entendrem que accepta l'ús d'aquests dispositius. Més informació: Política de Cookies

GTranslate